Σύνοδος ηγετών στο Παρίσι: Η Ευρώπη επανεξετάζει την ασφάλεια και το ρόλο της στο ΝΑΤΟ

Μακρόν προεδρικές εκλογές

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων στο Ουκρανικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αποκλείεται από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν εκ νέου τη στρατιωτική τους συνδρομή στο ΝΑΤΟ.

Συμμετέχοντες και ατζέντα

Στη σύνοδο του Παρισιού αναμένεται να συμμετάσχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Παρόντες θα είναι επίσης οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, εκπροσωπώντας και τις Βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες.

Εξέλιξη στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ουκρανία θα συμμετάσχουν άμεσα στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων. Αντ' αυτού, οι Ευρωπαίοι έλαβαν ένα έγγραφο με έξι ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας και το ενδεχόμενο μόνιμων εγγυήσεων.

Η στάση της Ευρώπης

Η ραγδαία επιδείνωση των διατλαντικών σχέσεων και η πιθανότητα περιορισμού της αμερικανικής συνδρομής στο ΝΑΤΟ έχουν αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ, διασφαλίζοντας το μέλλον της Ουκρανίας και αντιμετωπίζοντας την απειλή από τη Ρωσία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής άμυνας

Η σύνοδος του Παρισιού αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα θωρακίσει την ασφάλειά της χωρίς την πλήρη εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία έχει ήδη ξεκινήσει να τροποποιεί τα αμυντικά της σχέδια, μειώνοντας την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξάνοντας το βάρος που αναλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη θα μπορούσε να παρατάξει δυνάμεις της τάξης των 20.000 έως 45.000 στρατιωτών, δημιουργώντας μια δύναμη αντίστοιχη του Πέμπτου Σώματος του αμερικανικού στρατού στην Πολωνία. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 80.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, αριθμός που αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν ετησίως 460 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, περίπου το ήμισυ του αμερικανικού προϋπολογισμού του Πενταγώνου.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, η ΕΕ φαίνεται να προετοιμάζει συντεταγμένη αντίδραση στον Ντόναλντ Τραμπ με τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά τη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Κιθ Κέλογκ στις Βρυξέλλες.