Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 99 ετών, ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο 99χρονος πέθανε στο κάστρο του Ουίνδσορ.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το ίδιο το παλάτι του Μπάκιγχαμ με ανακοίνωσή του.
Ο δούκας του Εδιμβούργου αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
Η ελληνική του ρίζα
Ο Έλληνας πρίγκιπας της Αγγλίας, Φίλιππος, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας και είναι το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg.
Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειας και οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του ήταν οι Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Καικιλία και Σοφία. Βαφτίστηκε ως ελληνορθόδοξος με αναδόχους τη γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας, Αλέξανδρο Κοκοτό.
Η οικογένεια του Φιλίππου εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν εκείνος ήταν ακόμα βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.
Από τον Ιούλιο του 1939 ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Φίλιππος υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στον Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Ο γάμος του με την Ελισάβετ
Μετά το πέρας του πολέμου, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από τον Γεώργιο ΣΤ΄ για να παντρευτεί την Ελισάβετ. Βέβαια, προτού ανακοινωθεί επίσημα ο αρραβώνας τους, ο ίδιος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Λίγο πριν από τον γάμο, ο βασιλιάς τού χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε δούκα του Εδιμβούργου.
Ο Φίλιππος αποστρατεύτηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, το 1952, έχοντας φτάσει μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν - Ουίνδσορ.
Η αγάπη του για τις ιπποδρομίες
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Ήταν προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετούσε ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών.
Ο Φίλιππος στην Ελλάδα
1950
Τον Δεκέμβριο του 1950 ο Φίλιππος και η Ελισάβετ ταξίδεψαν στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι του ξαδέλφου του, βασιλιά Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Κατέφθασαν στο Φάληρο, όπου τους υποδέχτηκε το βασιλικό ζεύγος καθώς και πλήθος κόσμου. Από εκεί οδηγήθηκαν στο Τατόι. Έμειναν μία εβδομάδα στην Αθήνα και επισκέφθηκαν το Κοινοβούλιο, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι, αλλά και την Ακρόπολη.
1964
Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος πια, ο Φίλιππος με τα παιδιά του, πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, ενώ εικάζεται ότι πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, προκειμένου να μεταφέρει τη μητέρα του στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
1981
Η τελευταία του επίσκεψη έγινε το 1981, όταν παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης.
«Είμαι Έλληνας, αλλά…»
Η σχέση του με την Ελλάδα
Η σχέση του Φιλίππου με την Ελλάδα φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερη, καθώς, απαντώντας κατά καιρούς στους δημοσιογράφους, συνήθως έλεγε πως ήταν δανικής καταγωγής. Ωστόσο, μια φορά είχε επιλέξει να δώσει μια πιο αινιγματική απάντηση, λέγοντας: «Είμαι Έλληνας, αλλά…», αφήνοντας να εννοηθεί μια πικρία καθώς και την υπόνοια πως είχε συνδέσει την Ελλάδα τόσο με τον ξεριζωμό όσο και με τη διάλυση της οικογένειάς του.