Ασύλληπτο εύρημα στην Αιόλου: Οι αρχαιολόγοι ξεσκονίζουν ήδη την κεφαλή του Ερμή

Ένα σπουδαίο εύρημα εντός της Αθήνας στην οδό Αιόλου βγήκε στο φως.

Πιο συγκεκριμένα, το εύρημα είναι μια αρχαία προτομή που απαθανατίζει τον Ερμή και βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου. Μάλιστα, έχει διατηρηθεί σε άψογο βαθμό.

Η προτομή βρισκόταν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης μόλις 1,5 μέτρο κάτω από τη γη!

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού 

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου "Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας" του δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους».

Τα παραπάνω πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμπληρώνοντας τα εξής:

«Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο, πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών του 3ου αι π.Χ.. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες».

Η ανακοίνωση του Κώστα Μπακογιάννη

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης προέβη σε ανακοίνωση μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός»

 

Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας...

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020

Εντύπωση προκαλεί η καλοδιατηρημένη της κατάσταση

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως η προτομή έχει διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, παρά τη δεδομένη φθορά του χρόνου. Μάλιστα, βρίσκεται ήδη στην Εφορία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω εξέταση.

Αρχαία ευρήματα και στον Πειραιά

Δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας που έχει την τιμητική σου στην εύρεση αρχαιοτήτων. Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό, βρέθηκαν τα αρχαία πηγάδια στον Πειραιά, αλλά και αρχαία μαρμάρινα αγαλματίδια.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν λόγο για πάνω από 4.000 συντηρημένα αντικείμενα. Περίπου 1.400 αφορούσαν σκεύη και άλλα 1.300 ήταν ξύλινα αντικείμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

πηγή: kedenews.gr