Από τον λοιμό που εξόντωσε την αρχαία Αθήνα… στον κορονοϊό του 2020

H Ιστορία απεχθάνεται τις συγκρίσεις, αλλά μπορούμε να δεχτούμε ότι μέχρι ένα σημείο είναι και αναπόφευκτες. Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε την εποχή του Περικλή και τον λοιμό που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ατόμων με την εποχή του κορονοϊού, θα μπορούσαμε όμως να σταθούμε στα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα των επιδημιών.

Από το 430 π.Χ. και τον λοιμό των Αθηνών που έπληξε την ξακουστή Εποχή του Περικλή ερχόμαστε στο 2020, που η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί μια παγκόσμια και πρωτοφανή υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη. Χιλιάδες νεκροί κάθε μέρα, οικονομικά προβλήματα και μια… εσφαλμένη εκτίμηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που βιώνουμε αυτή τη χρονική περίοδο, με τις εικόνες του Μαρτίου που προέρχονταν από τα νοσοκομεία της Ιταλίας να αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Γράφει η Κατερίνα Θανάση

Ο λοιμός των Αθηνών ή «σύνδρομο του Θουκυδίδη»

Κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου η επιδημία του λοιμού αφάνισε την πόλη-κράτος των Αθηνών. Στην περίπτωση εκείνη η επιδημία εικάζεται πως προήλθε από την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και έπειτα μετέβη στη Λιβύη. Ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης, αν και αρρώστησε, κατάφερε να επιβιώσει και να περιγράψει τα συμπτώματα του λοιμού, στην περίπτωση που επανερχόταν, όπως και έγινε, καθώς ‒σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία‒ επανεμφανίστηκε το 429 π.Χ. και το 427-426 π.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ