Γεννηματάς: Βρέθηκε θετική αναισθησιολόγος και «πάγωσαν» τα χειρουργεία

Νοσοκομείο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη άπαντες, χειρουργοί και νοσηλευτές, ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν χειρουργικές επεμβάσεις. Τότε όμως διαπιστώθηκε ότι η αναισθησιολόγος, η οποία είναι ανεμβολίαστη, βρέθηκε θετική στην covid-19, έπειτα από έλεγχο (rapid test) στον οποίο είχε υποβληθεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να "παγώσουν" όλες οι διαδικασίες και να αναζητηθεί άλλος αναισθησιολόγος, προκειμένου να γίνουν οι χειρουργικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περιστατικό αυτό προκάλεσε αρκετή καθυστέρηση στην εξέλιξη των χειρουργείων.

Τι δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννακός

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός τόνισε ότι "οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτές, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, μέχρι ενός. Είναι χρέος τους να το πράξουν αυτό". Προσέθεσε, παράλληλα, ότι το πραγματικό ποσοστό των γιατρών που έχουν αντισώματα είναι υψηλότερο του 82% που έχει εμβολιαστεί, "διότι υπάρχουν αρκετοί που έχουν νοσήσει.

Αυτοί δεν μπορούν να εμβολιαστούν αν δεν περάσει ένα εξάμηνο. Επίσης κάποιοι δεν εμβολιάστηκαν με ιατρική οδηγία, επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως δεν σημαίνει τίποτε αυτό, θα πρέπει και ο τελευταίος γιατρός και ο τελευταίος νοσηλευτής να εμβολιαστούν".

Ερωτηθείς για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών από το φθινόπωρο ο κ. Γιαννάκος είπε πως "κάτι τέτοιο μας βρίσκει αντίθετους διότι αντίκειται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες. Εμείς λέμε να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με πειθώ, όχι με εξαναγκασμό". Επισήμανε, τέλος, ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στο υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί.

"Είναι πολλοί που μπαίνουν τώρα και γράφονται στην πλατφόρμα αλλά παίρνουν ημερομηνία σε έναν, ενάμιση μήνα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να τους δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα".

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 82%, έναντι 88% των συναδέλφων τους στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ από το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί μόνον το 63%.