Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού η οποία αναφέρθηκε στην Αθηναική μετάλλαξη.
Η καθηγήτρια εξήγησε πως μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πολύ λίγα, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά. "Υπάρχει αυτή η 'αθηναϊκή' μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.
Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα. Άρα δεν ανησυχούμε.
Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, σημείωσε ότι είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα ημέρες.
«Να καλλιεργηθεί η κουλτούρα του εμβολιασμού»
Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε ότι προσθέτει κάποιον κίνδυνο αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων, θα πάνε όλα καλά. Ζήτησε δε, να ξεκινήσει νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα των εμβολιασμών», κατέληξε
Υπενθυμίζεται πως για την αθηναϊκή μετάλλαξη του ιού μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, o Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ - Επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά εξήγησε πως η μετάλλαξη αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. «Με αφετηρία το κέντρο με ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης», είπε. «Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων. Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο», συμπλήρωσε.