Απογοητευτική είναι η εικόνα της επανέναρξης του λιανεμπορίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Παρόλο που το άνοιγμα μετρά ήδη τρεις εβδομάδες, οι καταναλωτές δεν φαίνεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, εφόσον βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, το οποίο μεταφράζεται σε 534 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα το χρονικό περιθώριο των τριών ωρών σε συνδυασμό με μήνυμα τους προκαλεί «πονοκέφαλο».
Μάλιστα, η κεντρική αγορά του Πειραιά, στην οδό Σωτήρος, τη Μεγάλη Δευτέρα 26/4 ήταν άδεια, με ελάχιστο κόσμο να ψωνίζει από τα καταστήματα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θοδωρής Καπράλος, μίλησε στο news2u.gr, αναφέροντας πως τα μηνύματα για τις τρεις πρώτες εβδομάδες δεν είναι θετικά, με τους τζίρους να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
«Δυστυχώς, τα μηνύματα που έχουμε λάβει τις τρεις πρώτες εβδομάδες δεν είναι θετικά. Στην πλειονότητα των επιχειρήσεων κινούνται σε πάρα πολύ χαμηλά ταμεία. Οι τζίροι είναι χαμηλοί. Πράγμα το οποίο όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιολογείται, με την έννοια ότι πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του κόσμου έχει αυτή τη στιγμή απολέσει μεγάλο κομμάτι του εισοδήματός του. Επομένως, υπάρχει μια μείωση της καταναλωτικής δύναμης από τη μία, ενώ από την άλλη υπάρχει ακόμα ένα μούδιασμα, καθώς ο κόσμος λόγω του φόβου εξάπλωσης δεν μπαίνει εύκολα σε καταστήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος.
Και συνέχισε εξηγώντας πως έχουν διαφοροποιηθεί οι ανάγκες του κόσμου. «Μια σειρά από πράγματα τα οποία βοηθούσαν την κατανάλωση, όπως ήταν οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή η ανοιχτή εστίαση ή εν πάση περιπτώσει η κοινωνική ζωή, δημιουργούσαν και νέες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή δεν δημιουργούνται αυτές οι ανάγκες και υπάρχει και μια διαφοροποίηση της ιεράρχησης των αναγκών ανά οικογένεια, συν τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μήνυμα το οποίο δεν είναι ευχάριστο για τις επιχειρήσεις. Οι τζίροι είναι χαμηλοί και από πληροφόρηση που έχω από άλλους συναδέλφους, σε άλλες περιοχές, βλέπω ότι σε πανελλήνιο επίπεδο υπάρχει πρόβλημα».
«Δεν αναπληρώνεται το χαμένο πεντάμηνο του χειμώνα»
Όσον αφορά την «ανάσα» της Μεγάλης Εβδομάδας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ανέφερε πως ελπίζει για το καλύτερο, όμως τόνισε πως έχει χαθεί το πεντάμηνο του χειμώνα, κάτι που δεν αναπληρώνεται.
«Η Μεγάλη Εβδομάδα ελπίζω να δώσει μια ανάσα, αλλά καταλαβαίνετε πως ο χρόνος ο οποίος χάνεται δεν αναπληρώνεται. Θυμίζω ότι μέσα στο 5μηνο του χειμώνα ουσιαστικά ανοίξαμε δύο εβδομάδες με click inside και click away, άρα ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχει χαθεί τεράστιος όγκος πωλήσεων, πράγμα το οποίο κάνει επιτακτική την ανάγκη το να παραμείνουν τα προγράμματα στήριξης ενεργά. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές, έχουν χαθεί τεράστιοι τζίροι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι επόμενοι μήνες θα κυλήσουν με μικρότερους τζίρους από το 2019. Επομένως, θα είναι μη εξυπηρετήσιμες και οι τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και οι συσσωρευμένες οφειλές».
Ωστόσο, για το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 5 Μαΐου, ο κ. Καπράλος τόνισε ότι ο κόσμος ναι μεν θα αισθάνεται λίγο πιο ελεύθερος, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ενισχυθεί το εισόδημά του. «Έχοντας μειωμένα εισοδήματα, συν όλο το "βουνό" των υποχρεώσεων μπροστά μας, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή είναι ουτοπικό να πούμε ότι η αγορά θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα όπως το 2019. Μακρά θα είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε να μπούμε σε μια σχετική κανονικότητα. Άρα, σε όλη αυτή την πορεία είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πρόγραμμα προκειμένου να φτιάξουμε την επόμενη μέρα. Διαφορετικά, αν τραβήξουμε την πρίζα της διασωλήνωσης σε μία μέρα, θα έχουμε και ξαφνικούς θανάτους» κατέληξε ο κ. Καπράλος.
«Κουράζει τον κόσμο ο τρίωρος περιορισμός»
Υπάλληλος καταστήματος, δερμάτινων ειδών στο κέντρο του Πειραιά, δήλωσε στο news2u.gr πως ο κόσμος δυσκολεύεται με τη διαδικασία των ραντεβού. «Είναι Μεγάλη Δευτέρα και δεν έχει μπει κανείς στο μαγαζί. Ελπίζω μετά το Πάσχα να βελτιωθεί η κατάσταση με το πλήρες άνοιγμα. Η δουλειά έχει πέσει πάρα πολύ και πιστεύω ότι φταίνε το μήνυμα και ο χρονικός περιορισμός. Ο καταναλωτής όταν πρέπει να πάρει τηλέφωνο, να κλείσει ραντεβού, να έρθει από άλλη περιοχή, τελικά αλλάζει γνώμη και προτιμά να μην έρθει. Τον κουράζει όλη αυτή η διαδικασία. Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Βέβαια, το ένα τρίτο του κόσμου είναι σε καθεστώς αναστολής, το καταλαβαίνω, όμως δεν κινείται τίποτα».
Μικρή κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ανέφερε στο news2u.gr πως στην αγορά της συμπρωτεύουσας υπήρξε μια μικρή κινητικότητα, όμως τόνισε πως οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις χρήζουν περισσότερης στήριξης.
«Η αγορά μας ξεκίνησε από το Σάββατο, μέχρι τότε δουλεύαμε με click away, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν δουλεύαμε. Το Σάββατο οι συνθήκες δεν ήταν καλές λόγω βροχής, οπότε δεν ευνοούσε τη δυναμική της αγοράς. Πάντως, ήταν σαφώς καλύτερα από την κλειστή αγορά. Η Κυριακή πήγε λίγο καλύτερα, με την έννοια ότι ο κόσμος κατέβηκε, ανταποκρίθηκε, ψώνισε στις περισσότερες των περιπτώσεων. Υπήρξε μια μικρή κινητικότητα, τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο news2u.gr ο κ. Φιλιππίδης.
«Κρίσιμη η Μεγάλη Εβδομάδα για τις επιχειρήσεις»
«Με επιστολή μας στον πρωθυπουργό είχαμε ζητήσει την κατάργηση του SMS την προηγούμενη Πέμπτη, μιας και το μήνυμα δεν έχει κανένα νόημα. Με χαρά ακούω ότι το ενστερνίστηκε η κυβέρνηση. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δουλέψουν και ο καταναλωτής να στραφεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αφενός είναι ασφαλείς, αφετέρου, υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτόματα υποστηρίζεις την εργασία των παιδιών σου και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τον οποίο σταματάμε, πράγμα που σημαίνει ότι συγκρατούμε τις τιμές χαμηλά» κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.