Κορονοϊός: Καμία μέριμνα για την εκπαίδευση των μαθητών στις φυλακές

Καμία μορφή εκπαίδευσης δεν πραγματοποιείται στα σχολεία των καταστημάτων κράτησης του Κορυδαλλού – Καταγγελίες από τη Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά

Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας πως έχει ξεχάσει να μεριμνήσει εν μέσω πανδημίας για την εκπαίδευση μαθητών των ΣΔΕ των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης του Κορυδαλλού.

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, οι μαθητές σε όλη την επικράτεια παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω του Webex.

Τι συμβαίνει όμως με τους μαθητές των φυλακών;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, «στον Κορυδαλλό δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των μαθητών (ΣΔΕ) και των καταρτιζόμενων (ΙΕΚ) στο διαδίκτυο και, κατά συνέπεια, δεν λειτουργεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ακόμη, όμως, και αν υπήρχε η έγκριση για πρόσβαση των μαθητών σε συγκεκριμένους ιστότοπους, το ΣΔΕ και το ΙΕΚ δεν έχουν ούτε την υποδομή ούτε τους εκπαιδευτικούς και ούτε τους μαθητές (αφού δεν μπορούν να έρθουν στον χώρο)».

Να σημειωθεί πως η έλλειψη μέτρων στις φυλακές εν μέσω κορονοϊού επιβεβαιώνεται και από τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής. Προ ολίγων ημερών, κρατούμενος έχασε τη ζωή του από τον φονικό ιό στις φυλακές Διαβατών και αποτελεί το τρίτο θύμα μέχρι στιγμής. Το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, είχε εκδώσει ανακοίνωση, μιλώντας για «εμμονική άρνηση της κυβέρνησης να προστατευτούν η ζωή και η υγεία στις φυλακές».

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρεται πως «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την επίδοση εργασιών από τους καθηγητές στους μαθητές. Αυτό γιατί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί. Στα ΣΔΕ είναι μόνο οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί (τώρα προχωρά η υπογραφή συμβάσεων για το ωρομίσθιο προσωπικό), ενώ παράλληλα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο για να παραλάβουν τις εργασίες και δεν υπάρχει προσωπικό των φυλακών που να μπορεί να δώσει τις εργασίες στις πτέρυγες».

Μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκδώσει εγκύκλιο, όπου αναφέρεται πως αναστέλλεται οποιαδήποτε εκπαιδευτική δράση στα καταστήματα κράτησης, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος των εκπαιδευτικών.

Τι ισχύει για τους φοιτητές

«Για τους φοιτητές τα μαθήματα στα πανεπιστήμιο τρέχουν κανονικά. Ωστόσο, οι φοιτητές του Κορυδαλλού δεν έχουν πρόσβαση στον χώρο όπου μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει γιατί και πάλι δεν τους επιτρέπεται η μετακίνηση στον χώρο, αφού δεν υπάρχει προσωπικό επιτήρησης. Κατά συνέπεια, οι κρατούμενοι φοιτητές θα χάσουν το εξάμηνο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Τέλος, να τονιστεί πως σύμφωνα με την ανακοίνωση στα σχολεία των φυλακών δεν υπάρχουν μάσκες, καθώς έχουν προμηθευτεί κάποιες από τις φυλακές, οι οποίες βέβαια δεν επαρκούν, αφού είναι μιας χρήσεως και έχουν δοθεί προ πολλού στους μαθητές.

σχολείο

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά:
  • να προσληφθούν άμεσα εκπαιδευτικοί
  • να επιτραπεί η είσοδος των εκπαιδευτικών στον χώρο, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και λήψη μέτρων ασφαλείας (τακτική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων, αποφυγή του συνωστισμού με εκ περιτροπής παρουσία)
  • να επιτραπεί η μετακίνηση των κρατουμένων (μαθητών και φοιτητών) στον χώρο του σχολείου, τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • να δοθούν μάσκες και ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία μαθητών και προσωπικού από το ΥΠΑΙΘ
  • να εξοπλιστούν τα σχολεία από το ΥΠΑΙΘ με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM