Την ανακοίνωση ,για τα τεστ κορονοϊού, έκανε ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης
Ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή ,κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, έκανε λόγο για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών όπως είναι τα τεστ κορονοϊού, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.
"Προτεραιότητα μας αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτό, κάνουμε παρεμβάσεις σε φαινόμενα ασύμμετρων φαινομένων. Προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής σε προϊόντα παροχής υπηρεσίας τεστ κορονοϊού. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για ανώτατη τιμή χρέωσης στα εξής: Μοριακός έλεγχος 40 ευρώ, Ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου 10 ευρώ" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης.
Οι τιμές στα τεστ κορονοϊού διαμορφώνονται ως εξής:
α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)
β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ,
Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στην χώρα και την εξ αυτής υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε από τον Κορωνοϊό, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μερίμνησαν άμεσα, επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία διασφάλισαν:
- Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.
- Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).
- Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.
Συγκεκριμένα:1. Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.
2. Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.
3. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.
4. Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.
5. Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.
6. Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια.
Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Lockdown: Σταδιακό «άνοιγμα» από τις 7 Δεκεμβρίου
- Κορονοϊός: 607 διασωληνωμένοι, 2.013 κρούσματα και 101 νέοι θάνατοι
-
SOS εκπέμπει η Δράμα ‒ Ένας στους τέσσερις με κορονοϊό ‒ Σκέψεις για νέα παράταση του lockdown