Πανελλήνιες 2020: «Πέφτουν» οι βάσεις σε τρία από τα τέσσερα πεδία

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις φέτος πραγματοποίησαν… χαμηλές πτήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση των βάσεων σε τρία από τα τέσσερα πεδία.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αν και οι μαθητές είχαν αισθητά μειωμένη ύλη λόγω κοροναϊού, οι μαθητές πιάστηκαν «αδιάβαστοι».

Ειδικότερα, το 47% των υποψηφίων έγραψε φέτος «κάτω από τη βάση» στα Αρχαία Ελληνικά και 51% στην Ιστορία.

Τα δύο άκρα

Φέτος καταγράφεται το φαινόμενο των υποψηφίων των «δύο άκρων», αφού οι καλοί αποδείχθηκαν καλύτεροι και οι αδύναμοι βαθμολογικά ασθενέστεροι.

Το παραπάνω φάνηκε σε μαθήματα όπως η Χημεία - η οποία φέτος ήταν απαιτητική - αλλά και στη Φυσική.

Χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης, όπως έχει ήδη επισημανθεί, στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι κοινό μάθημα για όλα τα επιστημονικά πεδία, και το οποίο φέτος δυσκόλεψε τους υποψηφίους με την ιδιαίτερη μορφή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το μάθημα - «ρυθμιστής»

Μάθημα «έκπληξη» και… ρυθμιστής των φετινών εξετάσεων φάνηκε να είναι τελικά η Βιολογία, η οποία ήταν αυτή που… αποδεκάτισε τους άριστους και διαμόρφωσε τις συνθήκες για τις Ιατρικές Σχολές φέτος, οι βάσεις για τις οποίες θα είναι πτωτικές σε σύγκριση με πέρσι.

Έτσι, Ιατρικές και Νομικές Σχολές «πέφτουν», με τις Ανθρωπιστικές Σπουδές φέτος να χαρακτηρίζονται από απαιτητικά θέματα.

Ειδικά στις Ανθρωπιστικές Σπουδές υπάρχουν 2.294 υποψήφιοι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι (μαζί με εκείνους του παλιού συστήματος), ενώ στην κατεύθυνση Θετικών Επιστημών και στην Υγεία υπάρχουν επίσης 1.065 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρσι, κάτι που ξεκάθαρα δείχνει πτώση των βάσεων στην περιοχή αυτή, όπως λέει ο εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ζαμπέλης.

Επίσης, όπως αναφέρει, οι αναβαθμολογήσεις στη Γλώσσα από το 11,5% εκτινάχθηκαν στο 17,17%.

Πτώση στα τρία από τα τέσσερα πεδία

«Το συμπέρασμα των εφετινών βαθμολογικών στοιχείων είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων τους και να την κάνουν με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, χωρίς καμία σκέψη σύγκρισης με τα περυσινά στοιχεία των σχολών που τους ενδιαφέρουν» λέει στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων κ. Γιώργος Χατζητέγας.

«Εξάλλου μέσα από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους πολλοί τελικά θα βρεθούν στις σχολές επιθυμίας τους παρότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται τώρα εφικτό» τονίζει.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει ο κ. Χατζητέγας, ανά επιστημονικό πεδίο:
  • Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών διαφαίνεται μια μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής. Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία το 27,3% των υποψηφίων έγραψε «κάτω από τη βάση» ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%. Στα Αρχαία Ελληνικά κάτω από τη βαθμολογική βάση έγραψε το 47%, με το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό στο 31%. Στην Ιστορία από 47% των χαμηλόβαθμων γραπτών πέρυσι, είχαμε εφέτος πάνω από 50%. Και στην Κοινωνιολογία όμως ένα 38% των υποψηφίων ήταν κάτω των 10.000 μορίων, με το αντίστοιχο ποσοστό στα Λατινικά πέρυσι πολύ χαμηλότερο.
  • Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών δεν μπορεί να γίνει ευθεία σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα, ωστόσο η Χημεία διαμορφώνει την εικόνα του με 48% των χαμηλόβαθμων γραπτών εφέτος (42% πέρυσι), αλλά πολλές άριστες επιδόσεις στην άλλη πλευρά της βαθμολογικής «όχθης». Στη Φυσική και στα Μαθηματικά συνολικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στα «ρετιρέ» των βαθμολογιών και τα χαμηλόβαθμα γραπτά λιγότερα.
  • Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας είχαμε στη Βιολογία μείωση του ποσοστού των άριστων γραπτών, οπότε περιμένουμε μια πτώση των βάσεων. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι με γραπτά άνω των 18.000 μορίων από 28% πέρυσι, «έπεσαν» εφέτος στο 15%.
  • Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο όπου και διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης (λόγω αριθμού θέσεων και υποψηφίων) ο ανταγωνισμός θα παραμείνει υψηλός. Αναμένουμε εδώ αυξήσεις βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Στην Πληροφορική το 44,75% έγραψε εδώ κάτω από τη βαθμολογική βάση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM