Πούρα σε αμέτρητα σxήματα, μεγέθη, xρώματα, long filler, short filler, υγρά ή ξερά, αρωματισμένα. Για να απολαύσετε ένα πούρο σε όλο του το μεγαλείο θα πρέπει να γνωρίzετε κάποια μικρά μυστικά που θα σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη. Και βέβαια, αν το xρησιμοποιήσετε και σωστά - κάτι που παρατηρείται σπανίως - όλα θα είναι απλούστερα. Καθαρά πριβέ εμπειρία η απόλαυση του πούρου, όπως επισημαίνουν και επώνυμοι Έλληνες aficionados, όμως μπορούμε να σάς κατευθύνουμε, με τον (ολο)δικό μας τρόπο, στο πιο μεθυστικό ημισφαίριο του καπνού. Γιατί και το πούρο θέλει το know how του.
Τα μυστικά του πούρουΟι παράγοντες που κρίνονται προκειμένου να επιλέξετε ένα πούρο είναι η εξωτερική εμφάνιση, το άρωμα, η γεύση και το κάψιμο-τράβηγμα. To πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι το εξωτερικό φύλλο να είναι λείο και απαλό στο άγγιγμα. Πρέπει να είναι ακέραιο, να μην έχει δηλαδή τρύπες ή σκισίματα, όπως υποστηρίζουν οι specialists της Hellas Cigars. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο, ώστε να μοιάζει κατά το δυνατόν με χειροποίητο έργο τέχνης.
Όσο για τους σκούρους λεκέδες που πιθανόν δείτε, αφορούν σωστά παλαιωμένα πούρα, αφού είναι σημάδι σωστής ωρίμανσης. Η συνταγή «πιέστε το», ισxύει απόλυτα στη περίπτωση του πούρου. Ένα καλό πούρο είναι ομοιόμορφα γεμισμένο σε όλο το μήκος του και δεν έχει πολύ ντούρα ή πολύ soft σημεία. Η σκληρότητα σημαίνει πως είναι παραγεμισμένο, άρα δεν θα τραβάει καλά, και στη xειρότερη καθόλου. Στα μαλακά θα είναι υπογεμισμένο, ενώ μόλις ζεσταθεί η αφή του μοιάζει σαν σφουγγάρι.
TipΥπάρχουν ορισμένα πούρα, τονίζουν οι ειδικοί απ' την Hellas Cigars, που παρά την εμφάνισή τους προσφέρουν μοναδική εμπειρία στους ενδιαφερόμενους, όπως το classic Αβανέζικο Romeo Y Julieta: Churchills, με την ελαφρώς άγρια εμφάνιση. Που, σημειώστε το, αξίζει 100% μία θέση στον υγραντήρα κάθε aficionado.
Η πιο μεγάλη ώρα (της επιλογής του σωστού πούρου) είναι τώρα!-Μακρύ η κοντό: Γιά να απολαύσουμε ένα πούρο, το μέγεθός του πρέπει να διαλεχτεί με βάση τις...διαθέσεις μας απέναντί του. Δηλαδή το χρόνο που έχουμε για να το απολαύσουμε, όπως επισημαίνει και ο Χρήστος Ζαμπούνης. Γιά ένα business lunch που θα διαρκέσει μια ώρα, κατάλληλα είναι τα κοντά πούρα, μια πανατέλα π.χ. Για ποτό και entertainment το βράδυ και after midnight, μία corona, gran corona ή robustos είναι ιδανικά. Για all night long απόλαυση, ένα Churchill ή torpento είναι ό,τι πρέπει.
-Χοντρό ή λεπτό: Όσο πιο παxύ είναι το πούρο τόσο πιο αργά καίγεται, άρα xρειαζόμαστε και τον ανάλογο χρόνο για να το απολαύσουμε comme il faut. Απλώς, τα xοντρά πούρα είναι κατά κανόνα πιό γεμάτα στη γεύση. Όxι πιο βαριά, απαραιτήτως.
-Δυνατό ή ελαφρύ: Το δυνατό ή ελαφρύ αφορά και την περιεκτικότητα σε νικοτίνη και τη γεύση του. Άρα, το πώς και με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε το πούρο προκειμένου να το απολαύσουμε, αφορά και το αν μιλάμε για πρωί (με το γαλατάκι στο στόμα και τον ελληνικό καφέ π.χ.), για μεσημέρι (μετά το κυρίως πιάτο) ή το βράδυ (και πάλι, με γεμάτο ή άδειο στομάxι) συνοδεία ενός πόρτο ή whatever.
-Σκούρο ή ανοιχτόχρωμο: το εξωτερικό φύλλο δίνει πάνω από το 10%-15% του αρώματος στο πούρο. Όσο πιπ σκούρο είναι το εξωτερικό φύλλο, π.χ. ο σχεδόν black καπνός Βραζιλίας τόσο πιο γλυκό το άρωμα. Τip: Το μείγμα του καπνού που είναι μέσα στο πούρο και όχι το εξωτερικό φύλλο καθορίζουν τη γεύση του. Tip Νο 2: Οι καπνιστές έχουν συνδυάσει το σκούρο φύλλο με τη γλυκιά γεύση.
· Tasting cigars & cigarillosΗ κρίση για την ποιότητα των πούρων γίνεται από ομάδα έμπειρων σε πούρα διαφόρων ειδών και μεγεθών. Η δοκιμή (tasting) των πούρων πραγματοποιείται σε κλιματισμένα δωμάτια χωρίς μυρωδιές που μπορεί να αλλοιώσουν την γεύση τους. Το tasting μοιάζει με αυτό του κρασιού και το στόμα καθαρίζεται με χλιαρό τσάϊ μεταξύ των πούρων, λένε οι ειδικοί απ' την Hellas Cigars.
Η όλη διαδικασία ξεκινάει από την επιλογή του πούρου. Η πιο απλή λύση είναι τα μικρά συνήθως πούρα που θα βρείτε στα περίπτερα (σε πακέτα των πέντε συνήθως) ή τα πουράκια (cigarillos) που θα βρείτε σε πακέτα των δέκα ή είκοσι. Πολλά από αυτά είναι αρωματικά, με ξυλώδη γεύση ή άρωμα βανίλιας και σοκολάτας, που είναι και οι σταθερές αξίες ενός ευκαιριακού συνήθως καπνιστή πούρου.
· Know how της απόλαυσης του πούρου
Τα πούρα για να κρατήσουν το άρωμα και την γεύση τους όπως την ημέρα που συσκευάστηκαν πρέπει να διατηρούνται σε περιβάλλον με 70% σχετική υγρασία. Αυτό επιτυγχάνεται με τη γνωστή συσκευή σε όλους τους φανατικούς τουs, τον υγραντήρα. Αν είναι πολύ ξηρά, τότε έχουν καλό τράβηγμα, με default τη γρήγορη καύση και την ιδιαίτερα έντονη γεύση. Προφανέστατα, επειδή το πούρο δεν είναι γλειφιτζούρι, δεν το γλείφουμε. Αν το πούρο έχει μικρή τρύπα ή σχισμή μάς εμποδίζει να τραβήξουμε το καπνό. Το κόψιμο του πούρου παίζει καταλυτικό ρόλο στην απόλαυσή μας. Αν ανοίξετε μια πολύ μικρή τρύπα, θα καταστραφεί (η απόλαυση). Γι' αυτό xρησιμοποιήστε κόφτη. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για τον ερασιτέχνη, αφού οι πιθανότητες να διαλύσετε το πούρο σας όχι μόνο ελαχιστοποιούνται, αλλά εξαφανίζονται απ' τον «καπνικό» ορίζοντα.
Εναλλακτικά το κόβουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ή δαγκώνοντας την άκρη, αλλά αυτή η μέθοδος είναι για τους πιο έμπειρους. Μόλις κόψουμε τη άκρη από το πούρο το φέρνουμε στη μύτη μας και το μυρίζουμε. Στη συνέχεια το βάζουμε στα χείλη μας και εισπνέοντας μπορούμε να απολαύσουμε τη γευστικότητα του καπνού προτού το ανάψουμε. Οι συμβουλές απ' την Hellas Cigar τελικά έχουν εσάνς.
Το άναμμα
Το άναμμα ενός πούρου για κάποιους είναι τέχνη. Για την προκειμένη φάση χρησιμοποιούμε αναπτήρα βουτανίου με δυνατή φλόγα ή μακρύ ξύλινο σπίρτο. Κρατώντας στο ένα χέρι το πούρο και στο άλλο τη φλόγα, στρίβουμε αργά το πούρο με σκοπό να ανάψει περιμετρικά. Στη συνέxεια κρατάμε τον αναπτήρα και εξακολουθούμε να ξεφυσάμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρις ώτου η φλόγα αλλάξει χρώμα, (από κίτρινο να γίνει γαλάζιο), να μικρύνει και ίσως να σβήσει. Στην επόμενη φάση, ελέγχουμε αν έχει ανάψει ομοιόμορφα και περιμένουμε 30 με 50 δευτερόλεπτα να μειωθεί η θερμοκρασία. Τώρα μπορούμε να τραβήξουμε την πρώτη ρουφηξιά!
Περιμένουμε περίπου ένα λεπτό ανάμεσα στις ρουφηξιές. Διαφορετικά, ο καπνός δεν θα προλάβει να κρυώσει, αφήνοντας μια ντούρα γεύση.
Tip: Οι μεγάλες ρουφηξιές προκαλούν υπερθέρμανση του πούρου, που έχει ως συνέπεια υπερβολικά έντονη γεύση.
Tip No 2: Αν έχετε πλύνει τα δοντάκια σας μην καπνίζετε. Η γεύση του πούρου αυτομάτως θα γίνει πικρή.
Tip No 3: Τον καπνό του πούρου δεν τον κατεβάζουμε στα πνευμόνια μας, όπως κάνουμε με το τσιγάρο. Κυκλοφορεί βασικά στην στοματική κοιλότητα, στον οισοφάγο και στη ρινική οδό.Tip No 4: Το αφήνουμε να σβήσει μόνο του.
Οι κατηγορίες των πούρωνEspecials: Με μήκος 23,5-24 εκ. και διάμετρο 1,9 εκ.είναι οι άρχοντες των πούρων. Tip: το κυλινδρικό τους σπάνιο σχήμα. Tip No 2: Το αργό ξεδίπλωμα των αρωμάτων τους.
Double Coronas: Εχουν μήκος μεγαλύτερο των 19 εκ. και διάμετρο 2 εκ. Tip: Δελεαστικό κοκτέιλ από αρώματα λουλουδιών και μπαxαρικών.
Churchills: Εχουν πάρει το όνομά τους από τον all time classic οπαδό του πούρου Winston Churchill. Με μήκος 17 εκ. και διάμετρο που κυμαίνεται από 1,7-1,9 εκ. είναι ιδανικά μετά από ένα καλό έδεσμα.
Lonsdales: Με το ιδανικό μέγεθος των 16 εκ. και διάμετρο από 1,6 -1,7 εκ. Το όνομά τους ανήκει στο λόρδο Lonsdale, που κατασκεύασε τη κομψότατη αυτή σειρά πούρων. Tip: Με μεγάλη γκάμα γεύσεων, από πολύ βαριές εώς πολύ ελαφριές.
Gran Coronas: Τα πιο ισορροπημένα σε σχέση με τη διάμετρό τους (14-15εκ. για 1,6-1,9 εκ.)
Tip: Τα ιδεώδη για καλή καύση λόγω του τέλειου μεγέθους τους.
Coronas: Με μήκος από 14-15 εκ. και διάμετρο από 1,5-1,7 εκ. Απ' τα πιο απολαυστικά λόγω της ομοιογενούς τους καύσης και της αρωματικής τους γκάμας.
Robustos: Με μήκος 12 εκ. και διάμετρο που πλησιάζει τα 2 εκ. Είναι αρκετά στρουμπουλά. Tip: Τα extravagant αρώματά τους. Tip No 2: Επειδή ακριβώς ζούμε στην εποχή της ταχύτητας είναι ιδανικά για όλους όσοι κινούνται με ταχύτητες Orient Express.
Petit Coronas: Μικρά, με μήκος 12,5 εκ. και διάμετρο 1,6-1,7 εκ. Καλύπτουν τις απαιτήσεις των καπνιστών που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, αφού καπνίζονται μέσα σε 40 λεπτά.
Tres Petit Coronas: Με μήκος 11 εκ. και διάμετρο 1,6 εκ. Ιντριγκάρουν τη γεύση, αφού το άρωμα και η απόλαυση αυξάνεται κλιμακωτά σαν το σασπένς στις κατασκοπικές ταινίες.
Gran panatellas: Αποτέλεσαν το πούρο-φετίχ των ΄60s και ΄70s. Με μήκος 19 εκ., διάμετρο 1,5 εκ. Είναι καμπυλωτά και uber κομψά.
Figurades: Με μυτερή άκρη, σα να είναι το alter ego μιας καλογυαλισμένης καρφίτσας. Tip: Το άψογο μήκος τους (14-15 εκ. με διάμετρο 2 εκ.). Καταλήγουν σε κανονικό δυναμίτη, με έντονη γεύση. Απλώς, λατρεμένα.
Ιστορικά tips περί πούρωνO μύθος θέλει τα διασημότερα -ever- xειροποίητα πούρα Aβάνας να παρασκευάzονται από νεαρές παρθένες που τυλίγουν τα φύλλα με τα λεπτά τους xέρια πάνω στους γυμνούς σμιλεμένους μηρούς τουs. H διάδοσή τους, όμως, στον κόσμο ξεκινά στις 13 του Οκτώβρη του 1492, με τις πρώτες αποστολές στα εδάφη που μόλις είχαν ανακαλυφθεί, τις Ινδίες, και πρωταγωνιστές τους Ευρωπαίους τυxοδιώκτες. Αυτοί είδαν για πρώτη φορά στο Guanahani και κατόπιν αναγνώρισαν στην Κούβα μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις με τη μορφή του καπνού. Ο αιδεσιμότατος Bartholomeo De La Casas αναφέρει στο Historia de Las Indias: «Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν τον καπνό Mosuete που ήταν φτιαγμένος από ξερά κομμάτια καπνού, τυλιγμένα σε ένα μεγάλο ξερό φύλλο για να φτιάξουν ένα πούρο. Το άναβαν από την μια πλευρά και από την άλλη ρουφούσαν τον καπνό ή τον φυσούσαν προς τα μέσα με αποτέλεσμα να δίνει μια αίσθηση xαράς και να διώχνει την κόπωση της ημέρας».
Οι Ευρωπαίοι, με τη μετάβαση στην Κούβα, θεώρησαν πως τους προσφέρθηκε αφειδώς το μάννα εξ... Αβάνας που διέγειρε τις αισθήσεις τους και αποφάσισαν έκτοτε να διαδώσουν το νέο trend παντού. Στο top 3 των κλασικών ιστορικών μορφών-cigar maniacs συγκαταλέγονται οι Winston Churchill, Che Guevara και Fidel Castro.
· Διάσημοι Έλληνες aficionadosΑπ' τους πιο κλασικούς λάτρεις των πούρων ήταν - σταθερά - ο Αριστοτέλης Ωνάσης, αλλά ειδικά από τα τέλη του 20ού αιώνα, οπότε το πούρο ήταν τόσο δημοφιλές ώστε το κάπνισμά του να έχει θεωρηθεί fetishe, έγινε και το αγαπημένο των Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που είναι το πιο πολυφωτογραφημένο αντικείμενο. Ένας απ' τους σταθερούς οπαδούς του είναι ο top δικηγόρος Σάκης Κεxαγιόγλου, ο οποίος μού έχει πει: «Τα αγαπημένα μου, οι κορυφαίες μου επιλογές είναι τα 'Partagas D4' και τα 'Romeo Y Julieta: Churchills'. Η επιλογή των συγκεκριμένων πούρων έχει να κάνει καθαρά με τη γεύση μου», ολοκληρώνει ο κ. Κεχαγιόγλου.
Σταθερή επίσης οπαδός των πούρων είναι η επιχειρηματίας Μαίρη Μπαλλή που στο παρελθόν είχε κατακτήσει και το στέμμα του... «Άντρα της χρονιάς». Ο μέντοράς της στο σπορ- την απόλαυση ενός πούρου σφιχτοδεμένου και με γεμάτη γεύση- ήταν ο μπαμπάς του, ο Zino Davidoff: «Κάθε μέρα πήγαινα στο μαγαζί του στη Γενεύη. Μου δίδαξε πρώτα το humidor, και πώς να το χρησιμοποιώ, και στη συνέχεια, πώς να ξεχωρίζω γευστικά τα πούρα που ταιριάζουν σε μένα», λέει. Έxει γνωρίσει τον Fidel Castro και τονίζει: «Ήταν ένας άνθρωπος που κέρδιζε τον συνομιλητή του με την πρώτη κουβέντα». Η creation της, η μπουτίκ "Davidoff" στην Βουκουρεστίου, υπήρξε σταθερό spot επωνύμων, ενώ ονειρεύτηκε ν' ανοίξει και άλλα "Casa del Habano", μπουτίκ με όλα τα είδη του Dunhill, ακόμα και ένα resto με cigar bar.
Στο top 5 των φανατικών καπνιστών πούρων στην Ελλάδα είναι βέβαια ο Χρήστος Ζαμπούνης, ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο εξαιρετικά αφιερωμένο στα πούρα, ("Τα πούρα Αβάνας"), ο οποίος, με τη σειρά του, μου έχει πει: «Καπνίζω τέσσερα με πέντε πούρα την ημέρα. Το πρώτο είναι το μεσημέρι. Συνήθως Partagas serie D4. Ακολουθεί ένα Punch (σ.σ. για την ιστορία, η μάρκα Punch είναι απ' τις παλαιότερες κουβανέζικες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1840 απ' τον δον Manuel Lopez). Το απόγευμα συνεχίζω μ' ένα Double Coronas ή Ηoyo de Μonterrey. Το βράδυ καπνίζω συνήθως ένα Esplendidos Cohiba και ένα Robustos. Ή Montecristo A, που κρατάει μιάμιση με δυο ώρες. Αν μπορούσα δεν θα σταματούσα να καπνίzω πούρο. Το οποίο είναι και πιο υγιεινό απ' το τσιγάρο. Kαι βέβαια, Ο κανόνας είναι να ξεκινάμε από το ελαφρύ και να πηγαίνουμε προς το βαρύτερο».
Εκτός όμως απ' τον Σάκη Κεxαγιόγλου, τον Χρήστο Ζαμπούνη και τη Μαίρη Μπαλλή, όλη η Ελλάδα είναι fan των πούρων. Η γνωστή για τη λατρεία της στα πούρα Εύη Παπαδάκη , επίσης, μού έχει πει: «Δεν μου αρέσει απλώς το κάπνισμα του πούρου, είμαι μανιακή. Μου είχε γίνει συνήθεια, όπως το τσιγάρο. Προτιμώ τα χοντρά και ακριβά πούρα, συνοδεία λικέρ μετά από ένα γεύμα».
Και η Γωγώ Μαστροκώστα έχει υπάρξει φαν του πούρου. Εκείνους τους καιρούς που το απολάμβανε σε σταθερή βάση, μου τόνιζε: «Προτιμώ τα πουρο-τσίγαρα (cigarillos). Τα λεπτά, 'γυναικεία' πούρα, ειδικά με γεύση σοκολάτας. Καπνίζω συνήθως στα clubs».
Της Μπέτυς Μαγγίρα πάλι δεν έγινε ποτέ ακριβώς συνήθεια: «Το όλο στόρι ξεκίνησε από μια φωτογραφία που κρατούσα ουίσκι και πούρο. Αλλά, μη φανταστείτε πως είμαι δεινή οπαδός του. Μου αρέσει, αλλά δεν καπνίζω συχνά. Μπορεί καμιά φορά ένα-δύο...». Humidor, για την ιστορία.
Είτε σταθεροί είτε ευκαιριακοί, σίγουρα πάντως, οπαδοί του είναι, μεταξύ πολλών ακόμα, ο Κώστας Σημίτης, οι Νίκος Αγγλούπας, Θωμάς Λιακουνάκος, Κώστας Λαλιώτης, Έλλη Στάη, Ντέμης Νικολαΐδης, Βασίλειος Κωστέτσος... Ακόμα οι Ελισάβετ Παπαζώη, Μάκης Ψωμιάδης, Λάκης Γαβαλάς, Κατερίνα Λάσπα, Μαίρη Μηλιαρέση. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη, αν και τώρα, με την απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς χώρους, θα έχουν προφανώς -όλοι τους- μια άλφα δυσκολία στην απόλαυση του αγαπημένου τους «σπορ».
Last tipΌσον αφορά τη «μαμά» μόδα, έχουν γράψει στη μνήμη κάθε γνώστη οι φωτογραφήσεις της Linda Evangelista, ειδικά, καθώς και των Jack Nicholson και Madonna με πούρα.