Κοροναϊός: 2 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Κανένας νέος θάνατος

Εν εξελίξει βρίσκονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, Υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε σήμερα την ενημέρωση ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα κοροναϊού στην χώρα μας με το σύνολο να φτάνει πλέον τα 2.878.

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55,2% είναι άνδρες, ενώ 626 από τα κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Θετικά μηνύματα έρχονται και από τις ΜΕΘ καθώς οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας μειώθηκαν σε 19 συμπολίτες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη, ενώ 100 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.

Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στη χώρα μας έτσι οι νεκροί παραμένουν συνολικά 171.

Οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 152.998 κλινικά δείγματα.

Για τις βλάβες στον πνεύμονα

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στον πνεύμονα αφορά σε καταστροφή του ενδοθηλίου, τη δημιουργία μικροθρομβώσεων και την δημιουργία παράλληλων αγγείων γύρω από τις κυψελίδες του πνεύμονα.

Τα αποτέλεσματα των ερευνών κατέδειξαν ότι οι βλάβες από τον κορωνοϊό Covid 19 στους πνεύμονες μοιάζουν με τις βλάβες που προκαλούν άλλοι beta κορωνοϊοί (SARS, MERS κλπ.).

Η χρήση υπερυπολογιστών (όπως ο Summit) μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλο αριθμό πράξεων που αφορούν το μοριακό έλεγχο του ιού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ενας συνδυασμού ορθολογισμού και επιστημονικής προσέγγισης θα συμβάλει στην καταπολέμηση του Covid 19.

Χαρδαλιάς: Ανοίγει τη Δευτέρα η εστίαση - Την ίδια ημέρα οι αποφάσεις για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Από αύριο Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, ενώ από τη Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.

Σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας χωρίζεται η νησιωτική χώρα

Σημαντικές αλλαγές στους τόπους αλλά και τον τρόπο υποδοχή των τουριστών στην Ελλάδα φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των μονίμων κατοίκων, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κοροναϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», το σύνολο των τουριστικών προορισμών αναμένεται να χωριστεί σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, με γνώμονα δύο κύρια κριτήρια:

  • την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα και
  • τη δυνατότητα τεστ για τον κοροναϊό, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα έχει η ενίσχυση των εναέριων και θαλάσσιων μέσων διακομιδής, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περισταιτικών.

Ειδικότερα, έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμες πέντε «κάψουλες» αεροδιακομιδής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου και το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι τρεις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά

Σύμφωνα, πάντα, με τον «Ελεύθερο Τύπο», το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας

  • Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.
  • Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Εδώ εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19 όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος αλλά και  τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Για τη συγκεκριμένη ζώνη έχουν ήδη δεσμευτεί από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19, όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
  • Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 - «υψηλού κινδύνου»): Σ’ αυτή εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.
Δείτε live την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM