Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η πανδημία του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Υγείας και η ομάδα λοιμωξιολόγων ανακοινούν τα εξής δεδομένα για την πορεία της έξαρσης του κοροναϊού στην Ελλάδα:Ανακοινώνονται 19 νέα κρούσματα του κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 εκ των οποίων αφορούν συρροές κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2710, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1358 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 9 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
86 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 151 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97384 κλινικά δείγματα.
Υπενθυμίζεται ότι από εδώ και στο εξής παύει η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.
Η ενημέρωση, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνεται με νέο σύστημα και συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα.
Τσιόδρας: Τα κοινά συμπτώματα κοροναϊού και αλλεργιώνΥπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα κοροναϊού, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα σημαντικό θέμα που αφορά στις ομοιότητες του κοροναϊού με συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Παρασκευή, η αλλεργική ρινίτιδα έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα, ωστόσο τόνισε πως δεν μοιάζουν όλα, ενώ εξήγησε ποιες είναι οι κρίσιμες διαφορές.
Το καλοκαίρι δεν αρκεί για να εξαφανίσει τον κοροναϊόΟ Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει και στο παρελθόν ότι πιθανότατα η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία.
«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κοροναϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε.
Ο κ. Τσιόδρας εξηγούσε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συγκεκριμένα ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ωστόσο διευκρίνισε πως το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους δεν αρκούν.
«Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» ξεκαθάρισε όμως ο λοιμωξιολόγος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Άγιοι Θεόδωροι: Βγήκαν μαχαίρια για πάγκο λαϊκής αγοράς – 2 τραυματίες (pics+Vid)
- ΟΑΕΔ: Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού
- Marfin: Πραγματοποιήθηκαν τ’ αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τους νεκρούς (Vids+pics)