«Αυγομαχίες» : Τι συμβολίζουν και πότε αναβιώνουν; (pics)

Το Πάσχα αποκτά μια ιδιαίτερα παραδοσιακή αίσθηση, καθώς τις ημέρες αυτές αναβιώνουν ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη του χρόνου.

Ένα από τα έθιμα αυτά είναι οι Αυγομαχίες, που έφεραν οι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.

Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Ο κάθε αυγομάχος έχει στην κατοχή του βρασμένα αυγά. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας.

Η προετοιμασία ξεκινάει από τον Δεκέμβριο, όταν οι συμμετέχοντες ξεκινούν να συλλέγουν τα αυγά και να ξεχωρίζουν τα καλύτερα.

Το παραδοσιακό τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών, εξελίσσεται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σε πραγματική «Αυγομαχία».

Το έθιμο των αυγομαχιών αναβιώνει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής.

Οι αυγομαχίες σε κάποιες περιοχές συνδυάζονται με τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και πλαισιώνονται με γεύμα που γίνεται αμέσως μετά την λειτουργία την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Πέλλα: Στην Πέλλα, στο χωριό Μαργαρίτα, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, πραγματοποιείται το τοπικό έθιμο Σπάσιμο των Αυγών και προσφέρονται στους επισκέπτες τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.

Καβάλα: Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη δημοτική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι, με ιδιαίτερη φροντίδα, παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

Οι καλοί οι αυγομάχοι μαζεύουν εκατοντάδες αυγά για να τσουγκρίσουν (μπορεί και με 200 αυγά) με άλλους αυγομάχους στο καφενείο, πριν την επίσημη έναρξη της αυγομαχίας.

Πολλές φορές δημιουργούνται μικροπροστριβές κατά την διάρκεια των αγώνων αυτών, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευση κάποιων αυγών αν είναι κότας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας.

Συνήθως υπάρχει επιτροπή που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και έναν κτηνίατρο οι οποίοι ελέγχουν την εγκυρότητα των αυγών.

Το μυστικό πάντως για να βρεθεί το πιο γερό αυγό είναι η δοκιμή που γίνεται στα δόντια. Δηλαδή τσουγκρίζουμε τα αυγά στο στόμα και από τον ήχο που βγάζει στο δόντι όσο πιο λεπτός και διαπεραστικός, τόσο πιο γερό είναι το αυγό.

Βέβαια υπάρχουν δύο κατηγορίες ήχων που βγάζουν γερά αυγά, το ένα είναι ήχος ναι μεν καθαρός και διαπεραστικός αλλά και λίγο χοντρός φέρνει προς της γαλοπούλας το αυγό και ένας άλλος που είναι πολύ λεπτός και διαπεραστικός, εκείνο είναι προς της φραγκόκοτας το αυγό.

Παλαιότερα οι αυγομαχίες διαρκούσαν τρεις ολόκληρες μέρες.

Την πρώτη μέρα γινόταν ο διαγωνισμός αυγομαχίας με το μπροστά μέρος των αυγών, τη δεύτερη με το πίσω και την τρίτη με το πλευρό τους.

Ήταν μεγάλη τιμή για τους νικητές, απλώς γιατί έσπαζαν τα αυγά των αντιπάλων, καθώς δεν υπήρχαν κύπελλα εκείνη την εποχή.

«Το κύπελλο τότε ήταν ότι ο νικητής κέρδιζε-έπαιρνε το σπασμένο αυγό του αντιπάλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM