Κρήτη: Το έθιμο με το Κάψιμο του Ιούδα (pics)

Στα περισσότερα χωριά της Κρήτης την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου γίνονται οι ετοιμασίες για ένα παραδοασικό έθιμο, την φουνάρα, δηλαδή το κάψιμο του Ιούδα.

Φουνάρα στο γλωσσικό ιδίωμα της Κρήτης σημαίνει μεγάλη φωτιά και είναι η φωτιά που συμβολικά καίει κάθε χρόνο τον προδότη του Ιησού Χριστού, Ιούδα.

Αποτελώντας ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το κάψιμο του “προδότη” θεωρείται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για το Πάσχα στην Κρήτη.

Τι ακριβώς είναι αυτό το έθιμο;

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα αγόρια του χωριού συγκεντρώνουν ξερά ξύλα και κλαδιά τα οποία και συγκεντρώνονται σε ένα σημείο κοντά στην εκκλησία του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο που είναι ορατό από όλες τις γειτονιές του χωριού.

Τα κλαδιά μεταφέρονται σε καρότσες στο σημείο όπου θα στηθεί η φουνάρα και τοποθετούνται πάνω σε άλλα δημιουργώντας ένα μεγάλο σωρό.

Στην κορφή του σωρού τοποθετείται το πάνινο ομοίωμα του Ιούδα και όλοι περιμένουν την νυχτερινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης τα μεσάνυχτα.

Με το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά στον μεγάλο σωρό με τα ξύλα που καίγονται μαζί με το ομοίωμα του Ιούδα κάνοντας τη νύχτα μέρα.

Στα περισσότερα μέρη του νησιού, ο Φαρμακός, δηλαδή ο Ιούδας παραδίδεται στην πυρά, καίγεται με μεγάλες “φουνάρες” και με τα απαραίτητα “μπαλοταρίσματα”.

Στον Άγιο Νικόλαο τοποθετείται μια σχεδία με ένα ομοίωμα του Ιούδα στο κέντρο της λίμνης της πόλης και καίνεται κατά την Ανάσταση.

Η διατήρηση του εθίμου μέχρι και σήμερα, πιθανότατ συμβολίζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.

Δείτε παρακάτω:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM