Από που κρατάει τις ρίζες του ο σαϊτοπόλεμος; (pics)

Ο Σαϊτοπόλεμος κρατάει τις ρίζες του από το 1821 στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, αναβιώνει την Κυριακή της Ανάστασης.

Ρίζες από τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους έχει ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα που αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα.

Το έθιμο θέλει τους «διαγωνιζόμενους» να είναι οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι και τις…εκτοξεύουν.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Μεσσήνιοι κατασκεύαζαν της σαΐτες από καλάμια, τα οποία καθάριζαν εσωτερικά και ταγέμιζαν με μπαρούτι και στο κέντρο κατά μήκος της γόμωσης έκαναν μια τρυπά, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μια ισχυρή φλόγα και έναν ήχο σαν γδούπο.

Σύμφωνα με την παράδοση χάρη σε αυτήν την ευφυή κατασκευή οι Μεσσήνιοι κατάφεραν να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων.

Ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος που προκαλούσε. τρόμαζε τα άλογα τόσο πολύ που έριχναν κάτω τους αναβάτες τους και έφευγαν φοβισμένα

Οι σαΐτολόγοι προετοιμάζονται όλον τον χρόνο για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα.

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν πρόχειρα ρούχα και στρατιωτικές στολές.

Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία ξεσηκώνει το πλήθος που ζητωκραυγάζει.

Κρότος, φωτιά και λάμψη, η μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα αυτά, αποτελούν το «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος.

Εκτός από την Καλαμάτα το έθιμο αναβιώνει στην Μεσσήνη και την Αιθαία.

Δείτε παρακάτω: 

 

Δείτε και την ακόλουθη gallery:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM