Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω κοροναϊού πήραν παράταση για ακόμα τρεις εβδομάδες - μέχρι 27/04, ωστόσο με τις ημέρες του Πάσχα να πλησιάζουν θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ληφθούν και νέα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.
Από την κυβέρνηση εξάλλου έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους πως φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι μας και θα ψήσουμε αρνί στον φούρνο και όχι στη σούβλα.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα υπουργοί έδωσαν τον τόνο για τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να μπει μπλόκο στην έξοδο για το Πάσχα.
Καθοριστική αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα, η Μεγάλη Εβδομάδα, και σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων, αλλά και από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτραΣτο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά και για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για νέα μέτρα ενόψει Πάσχα, παρά μόνο αυτά που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς για την παράταση τριών εβδομάδων του περιορισμού στην κυκλοφορία έως τις 27 Απριλίου.
Ωστόσο, υπάρχει σχεδιασμός προκειμένου να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έξοδο του Πάσχα τόσο στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στα πλοία, αλλά και για συγκεντρώσεις έξω από εκκλησίες, οι οποίες μάλιστα δεν θα έχουν μεγάφωνα.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις των Στέλιου Πέτσα και Γιάννη Πλακιωτάκη την περασμένη εβδομάδα.
Τα διόδια και τα πλοία τις ημέρες του ΠάσχαΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει πως «θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση».
Μάλιστα είχε αναφερθεί και στο ζήτημα που είχε προκύψει με προσπάθειες αλλαγής τόπου κατοικίας προκειμένου κάποιοι να κάνουν Πάσχα στο χωριό, στο οποίο όμως μπήκε φρένο με την απαγόρευση αλλαγής τόπου μόνιμης κατοικίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως ενδεχομένως να έρθουν νέοι περιορισμοί και για τα ταξίδια με πλοίο.
Χαρακτηριστικά είχε πει ότι «εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και ενόψει του Πάσχα», κάνοντας λόγο για «περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους».
Βέβαια είχε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα «εργασίας και υγειονομικούς λόγους», καθώς από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόνο τα εννιά έχουν δομές υγείας, νοσοκομεία, και μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για κοροναϊό».
Κώστας Αχ. Καραμανλής για διόδια και αυτοκινητόδρομουςΓια το ενδεχόμενο να κλείσουν διόδια και αυτοκινητόδρομοι το Πάσχα, λόγω κοροναϊού, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Όπως τόνισε, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό αφού ακούσει τις γνώμες των ειδικών.
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να μπούμε στο αυτοκίνητό μας και να πάει ο καθένας στο εξοχικό του, γιατί έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα με τη διασπορά του ιού.
Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη δούμε μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.
Αναφορικά με τα διόδια ο κ. Καραμανλής είπε πως ήδη δεν υπάρχει ελεύθερη διέλευση, έχουμε ήδη περιορισμό της κυκλοφορίας.
Ωστόσο, αυτοκινητόδρομοι να κλείσουν ολικά δεν γίνεται για πολλούς λόγους.
Πώς και πού θα σουβλίσουμεΜεγάλο ζήτημα πάντως έχει προκύψει σχετικά με το σούβλισμα του παραδοσιακού οβελία το Πάσχα.
Εδώ και μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόσο σε συνεντεύξεις του, όσο και στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, έκανε ξεκάθαρο για το τι θα συμβεί: «Το Πάσχα μένουμε σπίτι. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κοροναϊό».
Το Πάσχα του 2020 λοιπόν δεν θα υπάρξουν ούτε υπαίθριες σούβλες, ούτε συναθροίσεις και ο οβελίας θα ψηθεί στον φούρνο.
Συγκεκριμένα, το σούβλισμα του οβελία δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ή υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων.
Στην περίπτωση των μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν ταράτσα δική τους, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το σούβλισμα επιτρέπεται, αλλά χωρίς καλεσμένους, μόνο για τα μέλη της οικογένειας που μένουν εκεί.
Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
Κλειστές οι εκκλησίες τη Μεγάλη ΕβδομάδαΣύμφωνα με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα έχουμε Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, ενώ οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών για να τις παρακολουθήσουν οι πιστοί από την τηλεόραση ή διαδικτυακά.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπει Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας μετατρέποντάς τα σε μικρές εκκλησίες».
Οπως είναι ξεκάθαρο λοιπόν, τα μέτρα θα αποφασιστούν από τον πρωθυπουργό, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται πάντως ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζουν και τον σχεδιασμό -μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν- για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Φλέγεται δάσος δίπλα στο Τσέρνομπιλ-Αύξηση της ραδιενέργειας
- Κοροναϊός: HΠΑ: Πάνω από 1200 νεκροί σε ένα 24ωρο
- Κοροναϊός: Ώρες αγωνίας για τον Μπόρις Τζόνσον (pics)