Παρ' όλο που το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα τριβής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Γερμανία επέλεξε να αφήσει εκτός την Ελλάδα από την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο για την Λιβύη. Ωστόσο, στην διάσκεψη η Τουρκία έλαβε πρόσκληση.
Πρόκειται για μια κίνηση που προκάλεσε την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς αλλά και την άμεση αντίδραση της που ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξέφρασε δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη συνάντηση για τη Λιβύη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη διάσκεψη για το ζήτημα συμμετείχαν:
- η Ρωσία,
- οι ΗΠΑ,
- η Κίνα,
- η Τουρκία,
- η Γαλλία,
- η Μεγάλη Βρετανία,
- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
- το Κονγκό,
- η Ιταλία,
- η Αίγυπτος, και τ
- α Ηνωμένα Έθνη,
- αντιπροσωπείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Τότε η Ελλάδα έλαμψε ξανά δια της απουσίας της. «Όπως συμβαίνει ιστορικά στο πλαίσιο των διασκέψεων, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην προηγούμενη διάσκεψη, θα ήταν πολύ δύσκολο να συμμετάσχει τώρα» εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Ο ίδιος προσθέτει πως: «Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει ένα ισχυρό οικονομικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη Λιβύη, κάποιες χώρες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στη διάσκεψη» τονίζοντας ότι η στάση της Γερμανίας προκαλεί αρνητική εντύπωση. «Αυτό δείχνει τις προθέσεις της Γερμανίας που με επικοινωνιακά τερτίπια εμμένει σε αυτή τη θέση αποκλεισμού της χώρα μας» επισημαίνει ο καθηγητής, μιλώντας στο sputnik.
Οικονομικά συμφέροντα
Την άποψη ότι η Γερμανία έχει δρομολογημένα συμφέροντα στην περιοχή τα οποία θα ανακάτευε η ελληνική παρουσία στη διάσκεψη και γενικότερα στην περιοχή δηλώνει ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ευθύμιος Πέτρου. «Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο διαμορφώνει μια κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία οι Γερμανοί ενδεχομένως θεωρούν ότι αυτό ανατρέπει τη λύση του λιβυκού προβλήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί έχουν σχέσεις δύο αιώνων με τους Τούρκους» εξηγεί αναλυτικότερα στο sputnik και προσθέτει ότι η Γερμανία προτίμησε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις από τις ελληνοτουρκικές.
Οι Γερμανοί αλλά και οι Τούρκοι πατούν στο γεγονός ότι η Ελλάδα άργησε να ενδιαφερθεί και επιθυμούν να μη διεθνοποιηθεί το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, συμπληρώνει ο κ Πέτρου.
Την ίδια στιγμή ο κ Φίλης καθιστά σαφές ότι ακόμα και αν οι Γερμανοί κρίνουν ότι η παρουσία της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λόγω του παράνομου τουρκολυβυκού συμφώνου, «ξεχνούν ότι η Ελλάδα, κράτος μέλος της ΕΕ έχει αντικριστές και παρακείμενες ακτές με τη Λιβύη, ενώ η Τουρκία δεν διαθέτει ούτε παρακείμενες ακτές και δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η Ελλάδα αν βρισκόταν τελικά στη διάσκεψη ενδεχομένως να μη μιλούσε περί του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Όπως έχει αποδείξει η χώρα μας θα εστίαζε στη θετική ατζέντα για τη λύση στη Λιβύη».
Την άποψη ότι η Γερμανία θέλει να συνεχίσει την πεπατημένη από την προηγούμενη διάσκεψη με στόχο να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία, εκφράζει από την πλευρά του στο Sputnik ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Οι Γερμανοί θέλουν να κρατούν ισορροπία στις γερμανοτουρκικές σχέσεις για προφανείς οικονομικούς λόγους» προσθέτει μεταξύ άλλων. Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές σχέσεις Τουρκίας Γερμανίας παραμένουν ισχυρές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Γερμανία αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας και το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της.