Σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα οι δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα των «αναμορφώσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνονται την πραγματικότητα, καθώς πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν οικόπεδα, βοσκοτόπια, καλλιεργήσιμα κτήματα αλλά και δρόμους, κατοικίες και παραλίες ως… πυκνό δάσος!
Σήμερα περισσότεροι από 30 περιφερειακές ενότητες (νομοί) είναι αναρτημένοι στην ειδική εφαρμογή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και όλη η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων (να σημειωθεί ότι στους παλαιούς δασικούς χάρτες αφορά μόνο τις περιοχές που αναμορφώθηκαν μετά τον τελευταίο νόμο).
«Όλα τα πιθανά σφάλματα στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με οριζόντιες λύσεις και εσωτερικές διαδικασίες», είχε δηλώσει προ ημερών ο υπουργός περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών το 2020 ακολούθησε δεύτερη αναθεωρημένη το 2021, χωρίς ωστόσο να λυθεί το πρόβλημα, αν λάβει κανείς υπόψη τις σχεδόν 200.000 ενστάσεις κα προσφυγές ιδιωτών, δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, συλλόγων ιδιοκτητών και οικιστικών συλλόγων, με τις οποίες ζητούν την απόσυρση των δασικών χαρτών λόγω λανθασμένης χρήσης γης.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τις αιτήσεις απόσυρσης, χιλιάδες διοικητικές πράξεις που νομιμοποιούν και αποχαρακτηρίζουν χορτολιβαδικές και εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της κεντρικής διοίκησης, κάτι που δείχνει ότι οι δασικοί χάρτες είναι ανενημέρωτοι και τελικώς λανθασμένοι. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να θεωρούνται δάση… τριώροφα!
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς «τρέχει να τα μαζέψει» με τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που έχει αναλάβει να διευθετήσει το ζήτημα.Όμως οι ενώσεις ιδιοκτητών εκφράζουν νέες ενστάσεις λέγοντας πως περιθώριο αντιδράσεων έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες σε περιοχές που οι δασικοί χάρτες έχουν αναθεωρηθεί. «Βάσει της επίμαχης εγκυκλίου, οι ενστάσεις που θα γίνονται δεκτές θα πρέπει να αφορούν μόνο εκείνο το τμήμα των δασικών χαρτών το οποίο αναθεωρήθηκε. Εξαιρεί δηλαδή τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονταν στο σύνολο των εκτάσεων που καθόριζε ο νόμος. Δίνει, δε, το δικαίωμα υποβολής ένστασης μόνο σε αυτές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες εξαίρεσαν με τους αναθεωρημένους χάρτες.
Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά 1.000 πολίτες για να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις και από αυτές οι δασικές υπηρεσίες αποχαρακτήρισαν τις 300, μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και όχι οι υπόλοιποι 700» σημειώνει η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος.