Από τις 7 Απριλίου τα φαρμακεία θα εφοδιαστούν με τα πρώτα self tests
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα φαρμακεία θα εφοδιαστούν με self tests από την Τετάρτη 7 Απριλίου, ενώ οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα τα λάβουν.
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία υπογράμμισε πως τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 27.000. Παράλληλα, τα μισά από αυτά εντοπίζονται στην Αττική.
Επιπλέον, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως την τελευταία εβδομάδα υπάρχει αύξηση 28% στα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο δείκτης θετικότητας στη χώρα –σύμφωνα με την ίδια– είναι στο 6,8%.
Η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να φανεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης» και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού.
Λιανεμπόριο και χαλάρωση lockdownΑναφορικά με τη χαλάρωση του lockdown, η κ. Παπαευαγγέλου ισχυρίστηκε ότι έγινε για να «μετατοπιστεί» η δραστηριότητα των πολιτών εκτός σπιτιών.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δήλωσε πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Για τα self tests είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ για να προστατεύσουμε τους γύρω μας και για να ελέγξουμε την πανδημία, ενώ αργότερα, μέσα στο καλοκαίρι, κι αφού βέβαια πρώτα έχουμε μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να συμμετέχουμε και σε ομαδικές δραστηριότητες».
Κοντοζαμάνης: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ακόμη ένα όπλο στη μάχη της πανδημίας»Ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε συγκεκριμένα για τα self tests: «Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου, και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές λυκείου, 16 ως 18 ετών, και τους εκπαιδευτικούς».
Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως η αρχή γίνεται από μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά τους 18-64 ετών και, τέλος, τους άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως οι μαθητές που δεν θα έχουν την υπεύθυνη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.
Αναλυτικά, για τη διάθεση των πρώτων self tests από τα φαρμακεία:- Θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων.
- Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.
- Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα.
- Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
- Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο), προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.
- Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, στον κατάλογο του σκληρού lockdown από το Σάββατο 3/4/2021 προστίθενται: Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, ο Δήμος Σερρών, ο Δήμος Κόνιτσας, ο Δήμος Σκύρου, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο Δήμος Αστυπάλαιας και οι Δήμοι Ρόδου και Χάλκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Τι ισχύει για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και τις αλλεργίες – Ο Μόσιαλος απαντά
- Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο ενδέχεται να προλαμβάνει την ασυμπτωματική μετάδοση
- Self test: Πώς κάνουμε το τεστ– Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία