Τσίπρας: Αν η κυβέρνηση δεν θέλει διαδηλώσεις, να μη φέρνει ν/σ που εγείρουν αντιδράσεις

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha - «Υπεύθυνη για τις διαδηλώσεις είναι η κυβέρνηση, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο τέως πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται έως τώρα την πανδημία. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, όπου έγινε σχετικό δημοσίευμα στον «Guardian» και τους «New York Times» λόγω της μη τήρησης των μέτρων που ο ίδιος εξήγγειλε, αλλά και για το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, το οποίο έφερε τις αντιδράσεις των φοιτητών, που διαδήλωσαν εν μέσω πανδημίας.

«Δεν μπορεί στο όνομα μιας έκτακτης κατάστασης να αναστείλουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας»

Ερωτηθείς αν δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι κορονοϊό σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι' αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία». Και πρόσθεσε: «Γιατί δεν είναι σαν την περίπτωση του Πολυτεχνείου. Είναι άλλο μια επετειακή εκδήλωση και είναι άλλο εν μέσω πανδημίας, δίχως διάλογο, να φέρνεις ένα νομοθέτημα που προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις… Ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση… Θα πρέπει να φροντίσουμε στην περίπτωση της πανδημίας ορισμένα μέτρα καταστολής των ελευθεριών να μη γίνουν μόνιμα».

«Αποφάσισαν 25.000 λιγότερους εισακτέους στα ΑΕΙ. Θα περάσει χωρίς αντιδράσεις αυτό;»

«Οι διαδηλώσεις είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε να λειτουργεί. Και να μην μπει σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τη λειτουργία της και ότι θα νομοθετεί μόνο σε ό,τι αφορά την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε συγκεντρώσεις. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα μιας έκτακτης κατάστασης να αναστείλουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας.  Δεν μπορεί κανείς να πει ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να έχει το δικαίωμα να νομοθετεί νομοσχέδια που εγείρουν αντιδράσεις. Γίνονται διαδηλώσεις γιατί αποφασίζει να μπουν 25.000 λιγότεροι στα ΑΕΙ την επόμενη χρονιά. Αυτό θα περάσει χωρίς αντιδράσεις;» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM