Κορονοϊός: Άνοδο κρουσμάτων στις γιορτές προβλέπει το ΑΠΘ

Άνοδο των κρουσμάτων του Covid-19 κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη προβλέπει το μοντέλο επιδημιολογικής διασποράς του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

 

Υπογραμμίζοντας τον ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση του νέου κορονοϊού και στην άνοδο των κρουσμάτων , η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη  στο ΑΠΘ ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι εάν παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα (lockdown) που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19 μέχρι τις εορτές των Φώτων, τότε «θα είμαστε στα 180-200 κρούσματα, ενώ εάν συνεχιστούν μέχρι και τις 20/1 ή στο τέλος Ιανουαρίου, θα πέσουμε στα 160-120».

Επισήμαναν επίσης ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη θα ήταν προβληματικό. Τόνισαν, μάλιστα, ότι εάν τα σχολεία ανοίξουν, όπως προγραμματίζεται, στις 8 Ιανουαρίου 2021, «τότε η πορεία της πτώσης θα επιβραδυνθεί, ενώ εάν ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 210 και 230».

Αύξηση πιθανότητας μετάδοσης και διασποράς λόγω καιρικών συνθηκών

Σχετικά με τον ρόλο των καιρικών συνθηκών στη μετάδοση του Covid-19, στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι η Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα θα έχει τρεις με τέσσερις βαθμούς μικρότερη θερμοκρασία σε σχέση με την Αθήνα.

«Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, η οποία αυξάνεται στη μειωμένη θερμοκρασία και στη χαμηλή ηλιοφάνεια», επισημάνθηκε.

Διαβάστε την συνέχεια στο health4u.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM