Σύνοδος Κορυφής: Τι θα πουν οι 27 ‒ Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία;
Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, κατά την οποία θα συζητηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το αν θα της επιβληθούν ή όχι κυρώσεις.
Της Μαύρας ΣαραντοπούλουΤόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα η Τουρκία είχε άπλετο χρόνο να αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο. Αντ’ αυτού, μέχρι και την τελευταία στιγμή προχωρούσε σε προκλήσεις, με έκδοση Navtex για ασκήσεις στην περιοχή των διεθνών υδάτων καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Είναι τουλάχιστον βέβαιο πως το Βερολίνο θα κρατήσει ουδέτερη στάση, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύμμαχό της Τουρκία, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Φινλανδία.
Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως θα ακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων να υπάρξει λίστα κυρώσεων προς την Τουρκία, με σαφές χρονοδιάγραμμα το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2021.
Το κακό σενάριο θα ήταν η λίστα που θα καταρτιστεί να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, καθώς θα έστελνε το μήνυμα στον Ερντογάν πως ό,τι και να πράττει δεν υπάρχουν επιπτώσεις ή πέφτει στα μαλακά, με την Ε.Ε. να κλείνει τα αυτιά της και τα μάτια της στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος κρατών-μελών, προσφέροντας απλόχερα περιόδους χάριτος.
Τι αναφέρει η διαρροή προσχεδίου συμπερασμάτων«Η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της καθώς και στην προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.
Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:* καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες καταχωρίσεις βάσει της απόφασης του (ΚΕΠΠΑ) 2019/1894 και, εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης
* καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021
* η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η παραπάνω διαρροή μεταφράζεται σε κυρώσεις σε άτομα και εταιρείες από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο. Ένα σενάριο που θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τη Γερμανία, θα δώσει αφήγημα συνέχειας και θεσμική βαρύτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και χώρο-χρόνο στην Τουρκία, ως υποκείμενο στη γεωστρατηγική σκακιέρα, να συνεχίσει τις πιέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο ανάλογα με τα συμφέροντά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Σύψας: «Να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές»
- Γώγος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων»
- Βατόπουλος: «Κοντά στο καλοκαίρι θα μπορέσουμε να πετάξουμε τις μάσκες»