Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας εμφανίστηκε πλήρως κατηγορηματικός ως προς το άνοιγμα των καταστημάτων και την χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών.
Ο Νίκος Σύψας, δήλωσε αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων την περίοδο των γιορτών, τονίζοντας πως «πρέπει να σκεφτούμε αν θα αντέξουμε υπερμετάδοση με το άνοιγμα των μαγαζιών».
Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώραςΟ ίδιος, σε συνέντευξή του στο OPEN, τόνισε χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων».
Και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς «αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς».
Για την άρση του lockdown: «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας»Ο κ. Σύψας αναφορικά με την άρση μέτρων και το πώς θα κινηθεί η επιτροπή επισήμανε πως «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας».
Και συνέχισε λέγοντας: «Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα (σ.σ.: αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στη Μ. Βρετανία). Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης».
Καμία χαλάρωση τις γιορτέςΟ λοιμωξιολόγος ζήτησε παράλληλα να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές και το δικαιολόγησε λέγοντας πως «ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την άνοιξη».
Για τον εμβολιασμό ενάντια στον ιόΑναφορικά με τον εμβολιασμό ο κ. Σύψας τόνισε πως ο «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες», επισημαίνοντας πως «δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%».
Ο ίδιος μίλησε και για το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ο Νίκος Σύψας εξήγησε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό, καθώς «ο κόσμος είναι δύσπιστος, για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη».
«Εμείς θέλουμε κανονική έγκριση»Και συνέχισε: «Αν ο ΕΜΑ δώσει έγκριση (οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά αυστηρές) να ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Εγώ θέλω πρώτα να δω τα στοιχεία και μετά να πω για την ασφάλεια». Και αμέσως μετά διερωτήθηκε: «Πώς κατάφεραν μέσα σε 2 εβδομάδες οι Άγγλοι συνάδελφοι να δουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές; Εμείς θέλουμε κανονική έγκριση».
Επιπλέον, τόνισε πως ο στόχος είναι οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν «στα μέσα Ιανουαρίου». Και ξεκαθάρισε πως εκείνος θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο.
Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα».
Μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και 101 νεκροί μέσα σε λίγες ώρεςΟ ΕΟΔΥ προχώρησε στην καθιερωμένη ημερήσια ανακοίνωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ανακοινώνοντας 904 νέα κρούσματα. Ωστόσο, την Κυριακή (6/12) ανακοίνωσε 101 νέους καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:«Σήμερα ανακοινώνουμε 904 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115471, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.
4986 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30594 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 651 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3003 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1197 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Γώγος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων»
- Κικίλιας: Πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός – Ποιοι έχουν προτεραιότητα
- Δερμιτζάκης: «Αν δεν πέσουν τα κρούσματα, δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός»