Μεγάλες υλικές ζημιές προκλήθηκαν στην Κρήτη από την κακοκαιρία, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια «πνίγηκε».
Από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου η Κρήτη αντιμετωπίζει προβλήματα από τη θεομηνία, η οποία έχει σαρώσει το νησί. Ο Δήμος Χερσονήσου, τα Μάλια, αλλά και η Σταλίδα μετατράπηκαν σε ποτάμια από τη η μεγάλη ποσότητα της βροχής.
Παράλληλα, από την σφοδρή κακοκαιρία απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα έως τώρα χάρη στη συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Οι υλικές ζημιές από τη βροχή είναι πολλές κυρίως σε μαγαζιά, σπίτια, ξενοδοχεία, αλλά και δρόμους.
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως μόνο στο Δήμο Χερσονήσου έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής 8 άτομα.
Πλημμύρισε το ανάκτορο στα Μάλια
Ο αρχαιολογικός χώρος στα Μάλια δεν έμεινε ανέγγιχτος, καθώς η έντονη βροχόπτωση «έπνιξε» το ανάκτορο. Αν και υπήρχε υπόγειος αγωγός παροχέτευσης, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετός, για να αποφευχθεί η πλημμύρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει νερά η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υπόσκαφη.
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Σέγκος Ιωάννης μαζί με την έφορο Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Β. Συθιακάκη έσπευσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, στέλνοντας εκσκαφέα. Αν και προσωρινά τοποθετήθηκε πρόχειρο ανάχωμα, δεν κατάφερε να ανασχέσει την εισροή του νερού.
Όσα έδειξε η αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο
Από την αυτοψία προέκυψε πως ανάκτορο έχει «κάτσει» ένα παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο θα αφαιρεθεί από τους αρμόδιους, όταν στεγνώσει. Μάλιστα, το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταρρεύσεις τοίχων ή άλλες σοβαρές καταστροφές».
Οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού
«Μετά τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σε διάστημα ενός μηνός τον αρχαιολογικό χώρο στα Μάλια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μελετήσουν την κατασκευή ενός εκτεταμένου, σωστά σχεδιασμένου, αποστραγγιστικού δικτύου σε συνδυασμό με περιμετρικά τοιχία για τη συγκράτηση των ομβρίων γύρω από τα υπόσκαφα. Επειδή η άσφαλτος βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από τον αρχαιολογικό χώρο, οι υπηρεσίες θα συνεργαστούν με τον Δήμο Χερσονήσου για την κατασκευή ενός αποστραγγιστικού δικτύου κατά μήκος της δημοτικής οδού, όπως και τοιχίο προστασίας του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη.
Μέσα στις επόμενες μέρες η Λίνα Μενδώνη θα βρεθεί στα Μάλια, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τις ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο.
Σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης
Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ιωάννης Σέγκος μίλησε στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για τις μεγάλες καταστροφές που προέκυψαν από την έντονη βροχόπτωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ανυπολόγιστες ζημιές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
- Εύβοια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες
- Καρδίτσα: Ανυπολόγιστες ζημιές στις δομές υγείας από τις πλημμύρες
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM
πηγή: kedenews.gr