Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξαίρεση όλη της έδρας, πλην της εισαγγελέως, ζητά ο Λαγός

Σε διακοπή βρίσκεται αυτήν την ώρα η δίκη της ΧΑ, μετά το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Γιάννης Λαγός, ο οποίος έδωσε σήμερα το «παρών» στο Εφετείο, μετά την ανακοίνωση των ελαφρυντικών ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου.

Γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής για μισή ώρα. Καθώς μετά το αίτημα Λαγού αναμένεται η αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης, Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος θα αναπτύξει την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.

Το αίτημα: Ο Λαγός κατηγόρησε τους δικαστές ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά τα οποία αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπο μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», είπε ο Γιάννης Λαγός.

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά το αίτημα του Λαγού

Η προβλεπόμενη διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί μετά το αίτημα του Γιάννη Λαγού, έχει ως εξής: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση - εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα - είναι απαραίτητο να αποσυρθεί. Στη συνέχεια, στην έδρα θα ανέβει άλλη σύνθεση, η οποία θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο κατηγορούμενος Γιάννης Λαγός.

Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση, την οποία θα λάβει η νέα σύνθεση.

Όσα ζήτησε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης προσερχόμενος στο Εφετείο, πήρε τον λόγο και ζήτησε την εξαίρεση του συνόλου της έδρας με εξαίρεση την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου.

«Ερχόμενος στο δικαστήριο σχημάτισα την εντύπωση ότι προέρχομαι σε δικαστήριο της γαλλικής επανάστασης, ζητώ από το δικαστήριο σας να εξασφαλισθεί η σωματική μου ακεραιότητα», είπε αρχικά ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Γι' αυτό και διακυβεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου».

«Η δίκη από ποινική μετατράπηκε σε πολιτική»

«Έχουμε την υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί από άλλους θεσμούς, κατά παράβαση της ανεξαρτησίας των θεσμών. Εντός του κοινοβουλίου αναρτήθηκαν πανό δεν είναι αθώοι», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης ανέφερε ακόμη πως η δίκη από ποινική, «μετατράπηκε σε πολιτική». Μάλιστα, είπε πως «το δικαστήριό σας είναι αμιγώς ποινικό, δεν δικάζετε ούτε τον φασισμό ούτε τη δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχει νόμος που να τιμωρεί τους φασίστες» 

Κλείνοντας, ο Κ. Πλέυρης τόνισε ότι «το δικαστήριο σας δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει επηρεαστεί από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά κόμματα. Ήμουν ο πρώτος που κατηγόρησα την Χρυσή Αυγή για αξιόποινες πράξεις. Δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM