Δίκη Χρυσής Αυγής: Η «απολογία» της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά

Ξεκινώντας η σημερινή συνεδρίαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε τον λόγο προκειμένου «ν' απολογηθεί» σχετικά με την τοποθέτησή της όσον αφορά τα ελαφρυντικά.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» είπε η εισαγγελέας, η οποία μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων πρότεινε την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

ΠΟΤΕ Θ' ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα όπου θ' ανακοινωθούν και οι ποινές.

Η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Η πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους είναι ίσως το σημαντικότερο στη διαδικασία, μετά την απόφαση για καταδίκη. Γιατί τα ελαφρυντικά είναι που θα κρίνουν το ύψος των ποινών.

Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής, ο Χρήστος Παππάς και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, η ποινή είναι από 5 έως 15 χρόνια. Αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μπορεί να είναι από 2 έως 8 χρόνια.

Αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων, οι δικαστές θα συνεδριάσουν ξανά και μετά θα ανακοινώσουν την απόφασή τους.

Αφού ανακοινωθεί η πρόταση για τα ελαφρυντικά, θα ξεκινήσει η διαδικασία των ποινών. Η εισαγγελέας θα κάνει την πρότασή της και μετά θα πάρουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης. Και αφού ολοκληρωθούν κι αυτές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασιστεί αν οι ποινές που θα επιβληθούν να εκτελεστούν με αναστολή ή όχι. Και γι’ αυτό θα υπάρξει πρόταση της εισαγγελέως και αγορεύσεις των δικηγόρων.