Σταδιακή αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο: Αποσύρονται τουρκικά και ελληνικά πολεμικά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρονται τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή.

Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση οδηγείται σε σταδιακή αποκλιμάκωση με το ελληνικό «Λήμνος» να κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή, με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί τις κινήσεις αξιολογώντας και επαναπροσδιορίζοντας την κατάσταση.

Η Αθήνα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διπλωματικό «πυρετό», ενεργοποιώντας όλους τους συμμάχους της και ενημερώνοντας την διεθνή πολιτική σκηνή για την τουρκική προκλητικότητα.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε στο ΝΑΤΟ ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας και Τουρκίας - κάτι που ακόμη δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς.

Οι τελευταίες κινήσεις της Αθήνας

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας τις περασμένες ημέρες, αξιολογώντας τις κινήσεις της τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, όπως και το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζητά «αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα» από τη μία πλευρά ικανοποιούν την Αθήνα, από την άλλη όμως δημιουργούν σκέψεις για κινήσεις τακτισμού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν εφησυχάζουν από την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά θεωρούν πολύ πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να ρίχνει τους τόνους προσωρινά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής να εντείνει εκ νέου την προκλητικότητα, βγάζοντας και πάλι το Oruc Reis στο Αιγαίο.

Μητσοτάκης: Ανοιχτός σε διερευνητικές επαφές

H πληροφορία για την απόσυρση των ελληνικών και τουρκικών πλοίων έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Economist, Daniel Franklin.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έχει συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα» (μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες).

Ωστόσο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός:

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση πράγματι βλέπω ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM