Εύβοια: Χωρίς νερό 4 χωριά- Όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους πληγέντες

Η φονική κακοκαιρία «Θάλεια» πέρασε από την Χαλκίδα και άφησε πίσω της 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

«Μισό μέτρο λάσπη καθαρίζουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να υπάρχει οδική διασύνδεση μεταξύ των χωριών, ενώ οικογένειες από 2.500 Η φονική κακοκαιρία «Θάλεια» πέρασε από την Χαλκίδα και άφησε πίσω της 8 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές. σπίτια που καταστράφηκαν παραμένουν σε ξενοδοχεία», είπε ο δήμαρχος των Ψαχνών Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

28 συνεργεία έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία σε 600 σπίτια, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στα βόρεια. Ωστόσο, στα Ψαχνά και σε τρία ακόμη χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό από τον κεντρικό αγωγό, καθώς αυτός έχει καταστραφεί.

Στην κυκλοφορία έχει δοθεί μόνο το ένα ρεύμα της γέφυρας στο Βασιλικό, ενώ ολική είναι η καταστροφή της γέφυρας Φύλων και της Γέφυρας Αφρατίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους που επλήγησαν στην Εύβοια και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη είναι η διενέργεια διπλής έρευνας -που διέταξε ο εισαγγελέας -για τα αίτια της τραγωδίας, που οδήγησαν στο θάνατο 8 ανθρώπων αλλά και για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις.

Μετά την αυτοψία από το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Καραμανλή ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή των παρακάτω αποζημιώσεων:

  • Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους, που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι συνεχής και στενή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ήδη έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Χαλκιδέων, προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 700.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης και για την πρώτη ανάπλαση των δύο κατεστραμμένων παραλιών Βασιλικού και Αγίου Νικολάου.

Για το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων και για μια πρώτη ανάπλαση της κατεστραμμένης παραλίας των Πολιτικών.

Επιπλέον εξετάζεται η χορήγηση πρόσθετων ποσών για την ενίσχυση των υποδομών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου φυσικά απαιτείται.

Μέσω του ΕΛΓΑ, προχωρά άμεσα η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος

Σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Προβλέπεται χορήγηση άμεσα έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι στο Δήμο Χαλκιδέων έχουν πλημμυρίσει 1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 30, ενώ στο Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων έχουν πλημμυρίσει 1.000-1.500 σπίτια και έχουν καταστραφεί 50.

Το κόστος για 3.000 σπίτια ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης οι επιχειρήσεις με μεγάλες ζημιές υπολογίζονται σε 30 στον Δήμο Χαλκιδέων και σε 20 στον Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων.

Το κόστος για 50 επιχειρήσεις ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες

Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα.

Απαιτείται, και θα υπάρξει, έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το ΠΔΕ.

Για την έκδοση αυτής της απόφασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή ζημιών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια και η διαβίβαση του σχετικού Πίνακα καταγραφής ζημιών στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η επιχορήγηση καταβάλλεται στους δικαιούχους από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων και τις Δημοτικές Ενότητες Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης, δεν απαιτείται μείωση ποσοστού τζίρου για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

«Με αυτές τις 9 παρεμβάσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά. Λειτουργεί με υπευθυνότητα και προγραμματισμό. Εργάζεται συντονισμένα ώστε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή καταστροφή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM