Η ιστορία του Τεν τεν αποδεικνύει ότι ο ήρωας ενός κόμικ δεν χρειάζεται να έχει υπέρ δυνάμεις για να αγαπηθεί από το κοινό. Κατακρίθηκε, λογοκρίθηκε, αλλά κυρίως ενέπνευσε, πουλώντας πάνω από 200 εκατ. αντίτυπα. Ο αγαπημένος μας ήρωας γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ.
Ήταν ένας ρεπόρτερ που ερευνούσε μεγάλες υποθέσεις και έμπλεκε σε απίστευτες περιπέτειες παρέα πάντα με τον σκύλο του Μιλού, ένα φοξ τεριέ το οποίο τον συντρόφευε σε όλα του τα ταξίδια. Συνοδοιπόρος του ήταν επίσης και ο καπετάνιος Χάντοκ. Από τους χειρότερους εχθρούς του ήταν ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Cosmos Pictures που χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα για τις παρανομίες του. Ταξίδεψε στο φεγγάρι, αντιμετώπισε λαθρέμπορους και κακοποιούς, αλλά πάντα έβγαινε νικητής....
Πρώτη Κυκλοφορία
Το πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Τεν τεν στη χώρα των Σοβιέτ» λογοκρίθηκε και κατηγορήθηκε για αντικομμουνισμό. Ύστερα από την πτωτική του πορεία κατά τη δεκαετία του ΄70, επανήλθε δυναμικά το 2011 μέσα από την μεγάλη οθόνη στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Οι Περιπέτειες του Τεν τεν: Το μυστικό του μονόκερου»....
Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του πούλησε πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Κατακρίθηκε, λογοκρίθηκε, αλλά κυρίως ενέπνευσε και αγαπήθηκε όσο λίγα κόμικς. Τι πραγματικά ώθησε όμως τον Ερζέ να δημιουργήσει αυτό τον εικονικό χαρακτήρα; Λίγο καιρό πριν να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος, ένας 15χρονος πρόσκοπος από την Δανία, ο Πάλλε Χούλντ, κέρδισε τον διαγωνισμό μιας τοπικής εφημερίδας για τον εορτασμό των 100 χρόνων προσφοράς του Ιουλίου Βερν. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο επικρατέστερος θα έπρεπε να κάνει τη διαδρομή που διέγραψε ο Φιλέας Φονγκ στο αριστούργημα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» μέσα σε 46 ημέρες, χωρίς παρέα και χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.
Πως δημιουργήθηκε ο Τεν Τεν
Πηγή έμπνευσης για τον Ερζέ για να δημιουργήσει τον Τεν Τεν αποτέλεσε ένας 15χρονος πρόσκοπος από την Δανία, ο Πάλλε Χούλντ, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό μιας τοπικής εφημερίδας για τον εορτασμό των 100 χρόνων προσφοράς του Ιουλίου Βερν. Οι όροι του διαγωνισμού έλεγαν ότι ο επικρατέστερος θα έπρεπε να κάνει μόνος του τη διαδρομή που διέγραψε ο ήρωας του βιβλίου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» μέσα σε 46 ημέρες και χωρίς να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο.