Την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες από όλο τον κόσμο, συντόνισε ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, μιλώντας αρχικά για το όραμα της πρωτοβουλίας αλλά και την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η επιτροπή του ΣΕΒ, με σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις
Ο κ. Κόκκαλης καλωσόρισε τους σημαντικούς και καινοτόμους Έλληνες ως εξής:
«Είναι μεγάλη μας τιμή να καλωσορίζουμε σήμερα μερικά από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά σε όλο τον κόσμο, που είναι μαζί μας για να συνεισφέρουν σε ένα κοινό όραμα για το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017, με στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας, τον μετασχηματισμό της έρευνας που πραγματοποιούν τα πανεπιστήμιά μας σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και να ενισχύσει το οικοσύστημα των startups μέσω συνεργασιών και δικτύωσης.
Το σύνθημά μας στην Επιτροπή είναι ότι μιλάμε λιγότερο και κάνουμε περισσότερα!
Το 2018 η Επιτροπή μας εκπόνησε μια μελέτη με περισσότερες από 70 προτάσεις προς το ελληνικό Δημόσιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο κόμβο για την προσέλκυση τεχνολογικών εταιρειών.
Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν βοηθήσει σημαντικά το οικοσύστημα.
Μερικά παραδείγματα:• Φορολογικές ρυθμίσεις για τα stock options, με στόχο να παρακινηθούν οι επενδυτές και να ασχοληθούν με την εργασία τους με πιο παραγωγικό τρόπο.
• Κίνητρα σε όσους επενδύουν σε startups για φορολογική έκπτωση 50%.
• Εκπτώσεις 200% για τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης (έναντι 130%).
• Εξωτερικοί ελεγκτές κατά την αξιολόγηση των χρηματοδοτήσεων στην έρευνα και τεχνολογία έναντι αργών γραφειοκρατικών διαδικασιών.
• Βελτίωση του πλαισίου 2ης ευκαιρίας για νέους επιχειρηματίες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν.
• Δημιουργία του εθνικού μητρώου Elevate Greece – μέσω του οποίου οι εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά κίνητρα που παρέχονται από το κράτος και την Ε.Ε.
• Δημιουργία εθνικού συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας.
• Σχεδιασμός και προβολή της ιδέας γύρω από την πρώτη "περιοχή καινοτομίας" στην Αττική.
• Και το πρώτο πλήρως καθορισμένο διδακτορικό πρόγραμμα για βιομηχανικά θέματα.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ήθελε να αντιμετωπίσει η Επιτροπή μας ήταν η ανάγκη επιτάχυνσης και ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων.
Δεδομένου του παγκόσμιου ανταγωνισμού και του μεγέθους της ελληνικής αγοράς, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με μεγαλύτερες εταιρείες και πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους και να είναι ανταγωνιστικές μακροπρόθεσμα.
Γι ' αυτό η Επιτροπή μας προχώρησε με δύο νέα έργα:1. Η πρωτοβουλία "Έτοιμοι για την καινοτομία", που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της βιομηχανίας, των νεοσύστατων επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας.
2. Και η πρωτοβουλία "Καινοτόμοι Έλληνες", σε συνεργασία με την Endeavor, για την οποία είμαστε εδώ σήμερα.
Με την κοινή πεποίθηση ότι συνεργαζόμενοι –Έλληνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό– μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και να μεγιστοποιήσουμε το αποτύπωμά του στην οικονομία, ξεκινάμε σήμερα την πρωτοβουλία Καινοτόμοι Έλληνες "Innovative Greeks"».
Δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη:Πηγή: flash.gr