Τα social media είναι το μέλλον; Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok, YouTube, Pinterest, Snapchat, LinkedIn κ.ο.κ. υπάρχουν εγκατεστημένα σχεδόν σε κάθε smartphone. Τι γίνεται όμως με εκείνα που «χάθηκαν» με την πάροδο των χρόνων και τα ξεχάσαμε;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –τα γνωστά μας social media δηλαδή– αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σήμερα. Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση τους.
Αυτά, με τη σειρά τους, αποκτούν ολοένα και περισσότερη δύναμη και εξουσία – τόσο οικονομικά, μιας και «θησαυρίζουν», όσο και πάνω μας, καθώς ασκούν επιρροή σε όσα κάνουμε (ή σκεφτόμαστε).
Της Φωτεινής Σταμογιώργου
Ωστόσο, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, ήμασταν πιο επιφυλακτικοί, αγνοώντας τα μυστικά πίσω από κάθε Μέσο και εκμεταλλευόμενοι τη διαφορετικότητα και τη διαδραστικότητα που μας πρόσφεραν.
Όπως μας επιβεβαιώνει και η Κάρι Μπράντσο του λατρεμένου «Sex and the City», στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το Ίντερνετ και τα social media ήταν κάτι –υπερβολικά– νέο για όλους.
Ωστόσο, ήταν μια πόρτα σε μια νέα (καθαρά τεχνολογική) εποχή, την οποία περάσαμε και πλέον δεν έχει γυρισμό.
Και μπορεί σήμερα να υπάρχουν αρκετά δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να «πηδάμε» από το ένα στο άλλο με ιδιαίτερη ευκολία, ωστόσο κάποια παλαιότερα social media κάπου «χάθηκαν στη μετάφραση». Τα αφήσαμε πίσω μας ή απλά «συνδεθήκαμε» με άλλα.
Εσύ θυμάσαι τα πρώτα social media; Αν όχι, συνέχισε την ανάγνωση και θα σ’ τα υπενθυμίσουμε. Αν, πάλι, η απάντηση είναι ένα βαρύ «ναι» μαζί με μίνι αναστεναγμό, ρίξε μια ματιά σε όσα ακολουθούν και αναπόλησε τις πρώτες στιγμές σου στον υπολογιστή – μιας και τα πρώτα social media δεν υπήρχαν σε apps, τα smartphones ήρθαν πιο μετά στη ζωή μας.
6 DEGREES
Το 6 degrees λειτούργησε από το 1997 ως το 2001 και ήταν η πρώτη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το site αυτό ονομάστηκε έτσι καθώς βασίστηκε στη διάσημη κοινωνιολογική θεωρία «6 degrees of separation».
Σύμφωνα με αυτήν –η οποία δεν είναι έγκυρη και αποδεδειγμένη μέχρι και σήμερα–, όλοι οι άνθρωποι συνδεόμαστε μεταξύ μας με 6 ή λιγότερους βαθμούς διαχωρισμού.
Κοινώς «ο φίλος του φίλου» μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα μεγάλο σαλόνι, αποδεικνύοντας πως ο κόσμος είναι όντως… πολύ μικρός. Στο 6 degrees μπορούσες να δημιουργήσεις προφίλ και στη συνέχεια να δημιουργήσεις διαδικτυακούς φίλους μιλώντας προσωπικά σε κάποιο chat.
MYSPACE
Στις αρχές της νέας χιλιετίας –πιο συγκεκριμένα, το 2003– μπήκε στη ζωή μας το αξέχαστο Myspace, αρχικά βέβαια με δειλά βηματάκια. Αργότερα, το 2005, αγοράστηκε από τη News Corporation, όπου μέχρι το 2008 βρέθηκε στην κορυφή.
Παρ’ όλα αυτά, σιγά σιγά οι χρήστες άρχισαν να το εγκαταλείπουν για το Facebook και κάπου έπαψε να είναι στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως αν προσπαθήσεις αυτή τη στιγμή να μπεις στο Myspace, θα δεις πως δεν έχει «πεθάνει», αντιθέτως μάλιστα. Απλώς, πλέον δεν είναι μια σελίδα για networking, αλλά έχει μετατραπεί σε site διασκέδασης με μπόλικη μουσική. Μάλιστα, το 2019 είχε περισσότερες από 7 εκατ. επισκέψεις.
MSN MESSENGER
Αλήθεια, πόσοι θυμούνται το MSN Messenger; Μάλλον αρκετοί. Ειδικά εκείνοι που συνομιλούσαν με ανθρώπους στο Ίντερνετ στην προ σύγχρονη social media εποχή.
Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιοί, το Windows Live Messenger ήταν ένα λογισμικό instant messaging από τη Microsoft, το οποίο λειτουργούσε στα Windows XP, Windows Vista, Windows 7 και Windows Mobile. Αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα την πλατφόρμα που «ένωνε τους ανθρώπους» προτού κάνει την εμφάνισή του το Facebook.
Το μακρινό 2011 αγοράστηκε από τη Skype Technologies και η Microsoft πρόσθεσε διαλειτουργικότητα μεταξύ Skype και Messenger, επιτρέποντας στο πρώτο να επικοινωνεί με επαφές του δεύτερου.
Ωστόσο, το 2013 το Windows Live Messenger αποσύρθηκε και η Microsoft ξεκίνησε τη διακοπή της υπηρεσίας στους υπάρχοντες πελάτες. Κατ’ εξαίρεση, βέβαια, η υπηρεσία στην Κίνα παρέμεινε ενεργή για 18 μήνες περισσότερο, με την ανακοίνωση της οριστικής διακοπής της στις 31 Οκτωβρίου 2014.
HI 5
Για να σε προλάβω, όχι, δεν μιλάμε για το θρυλικό girl band που γεννήθηκε μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή μουσικών ταλέντων «Pop stars» του Mega. Μιλάμε για την υπηρεσία social networking που μας είχε ξεσηκώσει αρκετά χρόνια πριν – το μοναδικό 2004 έκανε την εμφάνισή της στα ελληνικά σπίτια, μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Euro.
Το Hi 5 ήταν μια διάσημη πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να φλερτάρουν, να βγουν ραντεβού, να κάνουν νέους φίλους – ένας συνδυασμός Facebook και Badoo ή Tinder, δηλαδή. Αν με ρωτάς, πράγματι ήταν ο προπομπός των σύγχρονων dating apps.
Σήμερα, τρεις ταυτότητες αργότερα, το Hi 5 εξακολουθεί να λειτουργεί και ανήκει στην IF (WE), παλαιότερα γνωστή ως Tagged.
NAPSTER
Σύμφωνα με τη Wikipedia: «To Napster είναι ένα σύνολο τριών διαδικτυακών υπηρεσιών που εστιάζουν στη μουσική. Ιδρύθηκε το 1999 ως ένα πρωτοποριακό λογισμικό διαδικτυακής ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer που έδινε έμφαση στην κοινή χρήση αρχείων ψηφιακού ήχου, συνήθως τραγούδια ήχου, κωδικοποιημένα σε μορφή MP3».
Η διάρκεια ζωής του ήταν ιδιαίτερα σύντομη – από το 1999 μέχρι το 2002. Ωστόσο, ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους λάτρεις της μουσικής.
Και αφού ολοκληρώθηκε αυτή η μίνι νοσταλγική αναδρομή στο παρελθόν, ας ελπίσουμε ότι το απολαύσατε. Κι αυτό γιατί τα παραπάνω δίκτυα έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ιστορία της βιομηχανίας των social media, αλλά και στη δική μας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Οι κορυφαίες ιδέες για virtual dates
- Fitness: Έχει γίνει «εμμονή» εξαιτίας των social media;
- 5+1 αξεσουάρ για το smartphone σας
- Lockdown: Επτά στους δέκα Έλληνες αύξησαν τον χρόνο που ξοδεύουν στα social media