Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Λομονόσοφ - Ο «πρεσβευτής» επιστήμονας των Ρώσων
Από την Νάνσυ Καπνάκη
Σπουδαίος Ρώσος επιστήμονας, συγγραφέας και μαθηματικός. Γεννήθηκε στο χωριό Ντένισοφκα (μετέπειτα πήρε το όνομα Λομονόσοβο προς τιμήν του) στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας. Αν και ήταν γιος ψαρά, η δίψα του για γνώση δεν κρύφτηκε ποτέ. Είχε στην κατοχή του ελάχιστα βιβλία, ωστόσο τα έμαθε απ’ έξω. Αφού συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα εκπαίδευσης στο σπίτι, στα δεκαεννιά του πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει με τα πόδια στη Μόσχα.
Γνωρίζοντας ότι προέρχεται από χαμηλό κοινωνικό στρώμα, είπε ότι ήταν ευγενής για να γίνει δεκτός στη Σλαβοελληνολατινική Ακαδημία. Εκεί η πρόοδός του ήταν γρήγορη, ειδικά στα λατινικά, και το 1734 στάλθηκε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη. Η ικανότητά του ειδικά στις φυσικές επιστήμες ήταν χαρακτηριστική και ήταν ένας από τους νέους Ρώσους που επιλέχτηκαν για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στο εξωτερικό. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν στην Γερμανία, όπου σπούδασε φυσική, χημεία, μαθηματικά και αστρονομία.
Επιστροφή στην Ρωσία
Μετά την επιστροφή του στην Αγία Πετρούπολη, ο Λομονόσοφ έγινε καθηγητής χημείας στο ομώνυμο πανεπιστήμιο, όπου διετέλεσε και διευθυντής. Ο φιλομαθής χαρακτήρας του και η σπάνια εργατικότητά του τον έκαναν να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει.
Ήταν φυσικός, χημικός, γεωλόγος και μεταλλουργός, ιστορικός αλλά και ποιητής. Ανακάλυψε τη θεωρία της θερμότητας, την κινητική θεωρία των αερίων και τον νόμο διατήρησης της ύλης. Ήταν ο πρώτος που υπέθεσε την ύπαρξη ατμόσφαιρας στην Αφροδίτη, βασισμένος σε δικές του παρατηρήσεις.
Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι προσπάθειες του Λομονόσοφ για ανάδειξη της ρωσικής λογοτεχνικής γλώσσας, αφού έγραψε την πρώτη επίσημη ρωσική γραμματική. Έγραψε πατριωτικά ποιήματα, στα οποία ανέδειξε τη ρωσική κοινωνία, καθώς έγραψε και τους πρώτους κανόνες της ρωσικής ποίησης, οι οποίοι βοήθησαν σημαντικά στην εξέλιξη της λογοτεχνίας.
Κάνοντας πράξη το όραμά του
Αφοσιωμένος στην βελτίωση της ρωσικής εκπαίδευσης, ίδρυσε το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1755. Κατά το άνοιγμα του πανεπιστημίου απαίτησε να γίνονται δεκτοί όλοι οι νέοι, ακόμη κι εκείνοι που δεν προέρχονταν από τα ανώτερα στρώματα.
Χαρακτηριστικά, όλες οι επιστημονικές του κατακτήσεις εφαρμόστηκαν στην πράξη. Είναι ακόμα δύσκολο να απαριθμήσουμε τι άλλο έκανε αυτός ο μεγάλος επιστήμονας - εγκυκλοπαιδιστής. Δεν είναι τυχαίο που ο Πούσκιν ονόμασε τον Μιχαήλ Λομονόσοφ «το πρώτο μας πανεπιστήμιο». Χάρη σ’ εκείνον,η ρωσική επιστήμη δέχτηκε παγκόσμια αναγνώριση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Σαλβαντόρ Νταλί: Τα σουρεαλιστικά αποφθέγματα του εκκεντρικού ζωγράφου
- Μπέκας – Πουαρό: Οι «βίοι παράλληλοι» δυο μυθιστορηματικών «αντιηρώων» που δάμασαν το μυστήριο
- Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν: Ο εμπνευστής της Ρωσικής Επανάστασης με το όνομα του ποταμού