Γερμανία: Βολτάροντας στην πρώτη αγορά που εγκαινίασε τα Χριστούγεννα στην εποχή του κορονοϊού

Εντελώς διαφορετικά είναι φέτος τα Χριστούγεννα στη Γερμανία λόγω της έξαρσης του κορονοϊού-Το News2u.gr βρέθηκε σε ένα από τα ελάχιστα εορταστικά παζάρια της χώρας

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

Πολύχρωμες καλύβες κατά μήκος μιας τεράστιας χριστουγεννιάτικης αγοράς που εκτείνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, όλες τους διακοσμημένες με χρυσά αγγελάκια, αστραφτερά σύννεφα, χιονισμένες γιρλάντες και φωτεινά αστέρια, μικρά και μεγάλα, έτσι που κάνουν τη νύχτα να μοιάζει με μέρα. Σοκολατένια μπισκότα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά στο ένα χέρι και στο άλλο ένα ποτήρι με ζεστό κρασί που μοσχοβολάει κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και πορτοκάλι, το λεγόμενο «Glühwein».

Εικόνες που παραπέμπουν στο εορταστικό σκηνικό που κυριαρχούσε στη Γερμανία κάθε χρόνο τέτοια εποχή μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Όλες τις χρονιές, εκτός από φέτος, καθώς ο κορονοϊός ‒όπως φαίνεται‒ τελικά δεν αστειεύεται και είναι ο λόγος που για πρώτη φορά δεν θα ανοίξουν οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές και τα αντίστοιχα παζάρια, γνωστά και ως «Weihnachtsmärkte» ή «Christkindlmärkte».

καρδια γλυκά

Πώς λειτουργούν κάποια χριστουγεννιάτικα παζάρια παρά τις απαγορεύσεις

Προς μεγάλη τους απογοήτευση, οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα ενημερώθηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων ότι λόγω της έξαρσης της πανδημίας οι εκδηλώσεις και όσα είχαν προγραμματιστεί για να υποδεχτούν και φέτος τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω χριστουγεννιάτικων αγορών, ακυρώνονται και ότι ίσως του χρόνου λειτουργήσουν ξανά, όπως συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Όλα πλέον είναι διαφορετικά, άρα ούτε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα υπήρχε περίπτωση να μείνουν ανεπηρέαστα από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα αυστηρά μέτρα προστασίας από την επικίνδυνη δράση του Covid-19, κάποιοι έμποροι στη Γερμανία κατάφεραν να λάβουν την πολυπόθητη άδεια και να ανοίξουν κάποιες από τις χριστουγεννιάτικες αυτές ξύλινες καλύβες, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να πάρει έστω και μια μικρή γεύση από τη μεγάλη γιορτή που πλησιάζει. Πώς όμως κατέστη αυτό εφικτό;

δρομος χριστουγεννα

Στην προσπάθεια να ανοίξουν τα «Weihnachtsmärkte» για το κοινό, έστω και υποτυπωδώς σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, βρέθηκε ένας τρόπος αυτό να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών. Η πώληση των παραδοσιακών γλυκισμάτων και ποτών είναι δυνατή μόνο με τη μέθοδο «to-go», δηλαδή περιμένει κανείς τη σειρά του για να προμηθευτεί τα χριστουγεννιάτικα καλούδια, είτε από πρόχειρα και προσωρινά στημένους πάγκους είτε από τροχήλατα ξύλινα σπιτάκια, και στη συνέχεια φεύγει για να τα απολαύσει στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν έξω από τον χώρο μόνιμα τραπέζια και πάγκοι, όπως άλλες χρονιές, ενώ είναι υποχρεωτικά η χρήση προστατευτικής μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

Το «Weihnachtsmarkt» στο Lindenthal της Κολωνίας

Το News2u.gr βρέθηκε σε μια τέτοια χριστουγεννιάτικη αγορά, που άνοιξε την αυλαία των χριστουγεννιάτικων παζαριών με τους όρους που υπαγορεύει για το 2020 ο κορονοϊός, διαπιστώνοντας από κοντά του λόγου το αληθές.

χριστουγεννιατικο παζαρι

Στην περιοχή Lindenthal της Κολωνίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν τεράστιοι πάγκοι που πρόσφεραν λιχουδιές, όπως σοκολατένια γλυκίσματα, Lebkuchen (παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά), κρέπες, τηγανητά μανιτάρια και το παραδοσιακό «Glühwein», τώρα υπάρχει μόνο ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι στημένο προσωρινά ‒μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, την τελευταία ημέρα της λειτουργίας του‒ μπροστά από το μεγάλο ξενοδοχείο Leonardo Royal Hotel am Stadtwald.

κοσμος παζαρι

Στην είσοδο της υπαίθριας αγοράς, την οποία οι αρμόδιοι ονόμασαν λόγω των ημερών «Χειμερινή μαγεία στη λίμνη», υπάρχουν αντισηπτικά και ο κόσμος περιμένει στην ουρά, φορώντας μάσκες, για να δοκιμάσει τις εορταστικές γεύσεις έστω και με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, οι διοργανωτές φροντίζουν να ενημερώνουν όσους προσέρχονται στον χώρο ότι επιτρέπεται να καταναλώνουν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά μόνο έξω από την περιοχή, σε ακτίνα τουλάχιστον 50 μέτρων.

Τα γλυκά έχουν επίσης περιοριστεί, τόσο σε ποσότητα όσο και σε μέγεθος, και τώρα ονομάζονται χριστουγεννιάτικα σνακ, ενώ ακόμη και το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά σίγουρα δεν μοιάζει ακριβώς στη γεύση με το παραδοσιακό ‒ τουλάχιστον έτσι μας φάνηκε πίνοντας την πρώτη γουλιά. Παιδιά με πολύχρωμα σκουφάκια τρέχουν τριγύρω προσπαθώντας να ζεσταθούν, γονείς περιμένουν στην ουρά με τα παιδικά καροτσάκια, το κρύο είναι τσουχτερό και η ατμόσφαιρα αρκετά υποτονική, καθώς όλοι φαίνεται να είναι βυθισμένοι σε σκέψεις, κάνοντας ενδόμυχα την ευχή του χρόνου τέτοιες ημέρες να γιορτάζουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα όπως παλιά, χωρίς τον φόβο του κορονοϊού.

λιμνη τοπιο

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βαυαρία εν μέσω πανδημίας

Την εορταστική ατμόσφαιρα προσπαθούν να ενισχύσουν και άλλες πόλεις της Γερμανίας, ιδίως στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου πραγματοποιούνται παρόμοιες πρωτοβουλίες, φυσικά πάντοτε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των πολιτών.

Είτε σε μεγάλες πόλεις είτε σε μικρές κοινότητες, οι διοργανωτές δελεάζουν με δημιουργικές εναλλακτικές λύσεις και ετοιμάζονται με τον τρόπο τους να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

αγορά χριστούγεννα

Regensburg: Η χριστουγεννιάτικη αγορά πραγματοποιείται σε πολλά μέρη

Η πόλη του Regensburg αποφάσισε να διατηρήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά, παρά την πανδημία, σε αποκεντρωμένη μορφή. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του bavariagr.de, οι πάγκοι της αγοράς δεν θα είναι μόνο στο Neupfarrplatz, αλλά για πρώτη φορά επίσης στο Kassiansplatz, στο Domplatz, στο Thundorfer Straße και μπροστά από το «Haus der Bayerischen Geschichte». Με αυτόν τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούν να κινηθούν και να αποφευχθούν συγκεντρώσεις, φορώντας υποχρεωτικά μάσκα σε ολόκληρη την περιοχή.

σπιτακια γλυκά

Würzburg: Αποκεντρωμένη έννοια της χριστουγεννιάτικης αγοράς

Η πόλη του Würzburg βασίζεται επίσης στην ίδια λογική: οι πωλητές στήνουν τα περίπτερά τους σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ το φαγητό και οι λιχουδιές προσφέρονται μόνο για παραλαβή, χωρίς ωστόσο να δίνονται μαζί και ποτά. Το παραδοσιακό «Wingzburg Christmas Singing» θα πραγματοποιηθεί επίσης φέτος, αλλά σε ψηφιακή μορφή. Το απόγευμα της 20ής Δεκεμβρίου οι πολίτες καλούνται να τραγουδήσουν από το σπίτι, μέσω του TV Mainfranken και του ιστότοπου της πόλης του Würzburg.

Landshut: Drive-in χριστουγεννιάτικη αγορά

Οι ειδικές ώρες χρειάζονται ειδικές ιδέες: ο εστιάτορας Patrick Schmidt άνοιξε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Landshut. Σύμφωνα με το bavariagr.de, με πάνω από εκατό χριστουγεννιάτικα δέντρα, χιλιάδες φώτα και κανόνια χιονιού, ο ίδιος μετέτρεψε την μπιραρία του σε χειμερινό τοπίο. Όπως δηλώνει μιλώντας σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης: «Θέλουμε να πουλήσουμε συναισθήματα εδώ, πρέπει να είσαι σε θέση να δεις, να νιώσεις και να γευτείς τα Χριστούγεννα!». Το παραδοσιακό λουκάνικο Bratwurst, κάστανα και ζεστό κρασί είναι διαθέσιμα για παραλαβή to-go.

κουπες τσουγκριζουν

Donauwörth: Ελαφρύ πάρκο με φωτισμένους χιονάνθρωπους

Φέτος δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικη αγορά στο Swabian Donauwörth. Για τον λόγο αυτό, η πόλη έχει πολλαπλασιάσει τα χριστουγεννιάτικα φώτα της, και από τις 27 Νοεμβρίου υπάρχουν εγκαταστάσεις με φωτιζόμενους χιονάνθρωπους από τον παραλιακό δρόμο μέχρι το παλιό λιμάνι του Δούναβη. Τα δέντρα κατά μήκος του περιπάτου γίνονται ένα λαμπερό χειμερινό δάσος και το παλιό λιμάνι του Δούναβη φωτίζεται με μπλε χρώμα για να ταιριάζει με το ρέον νερό. Οι 150 γιρλάντες έχουν μήκος μεγαλύτερο από επτά χιλιόμετρα, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του τοπίου.

Όπως και να έχει, με ή χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις, ακόμη κι αν κάποιοι βρισκόμαστε ακόμη σε lockdown στα σπίτια μας περιμένοντας την άρση του, ένα είναι σίγουρο: ότι τα Χριστούγεννα είναι μια καλή αφορμή για να δημιουργήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με όσα έχουμε και να ευχηθούμε να έρθει μια καλύτερη και πιο τυχερή χρονιά.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM