Η καραντίνα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Βέβαια, τι γίνεται με την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση; Πώς μας επηρεάζει συναισθηματικά και ψυχολογικά το lockdown; Τι αντίκτυπο έχει η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση; Και κατ' επέκταση πως συνδέεται η ανθρώπινη μοναξιά με διάσημα έργα τέχνης;
Η καραντίνα θέλοντας ή μη έχει τις δικές της επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, δεν έφερε αλλαγές μονάχα στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας. Η απομόνωση, η μοναξιά, η μελαγχολία, ακόμα και η κατάθλιψη είναι μερικές μόνο συνέπειες του lockdown στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.
Η καραντίνα άλλαξε τα πάνταΑπό εκεί που είχαμε ελευθερία κινήσεων και τα συναφή, ξαφνικά ήρθε ο εγκλεισμός και όλα «πάγωσαν». Είναι φυσικό και επόμενο αυτό να επηρεάζει την διάθεση μας. Για λίγο, θα λέγαμε, πως σταματά τη ζωή μας. Πράγμα που, βέβαια, δεν ισχύει γιατί η ζωή πάντοτε συνεχίζεται και εξελίσσεται.
Οι συνθήκες αλλάζουν. Και όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό στην παρούσα φάση, θα το ξεπεράσουμε όλο αυτό. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις απώλειες και τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο που έχει η καραντίνα στην ψυχολογία μας. Στην τελική, τίποτα δε τελείωσε παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η καθημερινότητα της καραντίνας μέσα από την τέχνηΤις περισσότερες φορές σκοπός της τέχνης είναι μια συνδιάλεξη με τον πραγματικό κόσμο σε πραγματικό ή μη χώρο και χρόνο. Η τέχνη από ανέκαθεν έστελνε τα δικά της μηνύματα για να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει, να απαντήσει στα πεπραγμένα.
Έτσι, μέσα από τη τέχνη εκφράζεται και η κατάσταση που βιώνουμε το φετινό έτος. Αν η καραντίνα λοιπόν ήταν έργο τέχνης θα ήταν ένας πίνακας του Edward Hopper. Ο καλλιτέχνης αυτός και τα έργα του, αν και δεν ανήκουν σ'αυτό τον αιώνα, είναι πέρα για πέρα διαχρονικά, χρόνια μετά τον θάνατο του.
Γεγονός που αποδεικνύει πως η τέχνη επανέρχεται διαρκώς και δε πεθαίνει ποτέ. Τα έργα του Hopper αντικατοπτρίζουν ιδανικά την ανθρώπινη μοναξιά, το εσωτερικό κενό και την απώλεια της διάθεσης που μας επέβαλλε σε μεγάλο βαθμό η καραντίνα. Παρουσιάζει την κατάθλιψη που εκφράζουν οι άνθρωποι που είναι «χαμένοι» στις σκέψεις τους. Παράλληλα, ακόμα και εκεί όπου απουσιάζουν οι πρωταγωνιστές, επικρατεί σιγά και ένα «άδειασμα» της (αστικής ή μη) ζωής.
Ποιος ήταν ο Edward Hopper
Ο Edward Hopper ήταν Αμερικανός ρεαλιστής ζωγράφος. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1882 και απεβίωσε στο προσωπικό του στούντιο, στην πλατεία Washington στις 15 Μαΐου 1967 σε ηλικία 84 ετών. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ρεαλιστές ζωγράφους του 20ου αιώνα. Ο ίδιος απέδιδε αστικά και βουκολικά τοπία και ανθρώπους, σε μια προσπάθεια που έκανε για να αποδώσει την ζωή των Αμερικανών της εποχής του.
Ο Νεοϋορκέζος Hopper ήταν από τους ζωγράφους εκείνους που απεικόνισαν με περίτεχνο και αξεπέραστο τρόπο την ανθρώπινη μοναξιά, την απομόνωση και τον πόνο. Συνεπώς, δεν είναι διόλου παράδοξο που εν έτει 2020, όπου η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη και το ένα lockdown ακολουθεί το άλλο, τα έργα του να ξαναγίνουν επίκαιρα.
Ο ίδιος δεν ζωγράφιζε απλά με ρεαλισμό, δεν πρόκειται για μια πιστή απεικόνιση των όσων έβλεπε, αλλά ζωγράφιζε δίνοντας τη δική του ερμηνεία που στόχευε στον στοχασμό, την παρατήρηση και τον προβληματισμό.
Το βλέμμα του Hopper φαίνεται να διαπερνά τη σάρκα και να φτάνει στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης. Σα να διαβάζει το υποσυνείδητο μας, ή πιο σωστά αυτά που κρύβουμε βαθιά μέσα μας και «διώχνουμε» φορώντας μια ψεύτικη μάσκα που μας παρουσιάζει πιο χαρούμενος και πιο προσιτούς.
Δείτε παρακάτω μερικά σπουδαία έργα τέχνης του Edward Hopper που αντικατοπτρίζουν μοναδικά την ανθρώπινη μοναξιά:Μετά τον θάνατο τουΟ Hopper άσκησε μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους καλλιτέχνες αλλά και στην Αμερικανική ιστορία.
Μετά τον θάνατό του, το έργο του πέρασε στα χέρια της συζύγου του, Josephine Verstille, επίσης ζωγράφου. Η ίδια, αφού συγκέντρωσε το κοινό τους έργο, το κληροδότησε στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney. Σήμερα, τα έργα του Edward Hopper φιλοξενούνται σε σωρεία μουσείων και συλλογών.
«Μεγάλη τέχνη είναι η εξωτερικευμένη έκφραση της εσωτερικής ζωής του καλλιτέχνη και αυτή η εσωτερική ζωή είναι που τον οδηγεί στο προσωπικό του όραμα για τον κόσμο ». – Edward HopperΔείτε και μερικά ακόμη έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που αποδίδουν το συναίσθημα της μοναξιάς:Εσάς πώς σας έχει επηρεάσει η καραντίνα;ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Frida Kahlo: Η αιώνια πηγή έμπνευσης
- Pablo Picasso: 23 αποφθέγματα του μεγάλου ζωγράφου
- Νίκος Εγγονόπουλος: «Η ζωή, ο θάνατος κι αναμεσίς η Τέχνη»
- Ντιέγκο Ριβέρα: Ο πληθωρικός ζωγράφος και ο παθιασμένος έρωτας για την Φρίντα Κάλο
- Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Έργα και αποφθέγματα που χαρακτήρισαν την ζωή του κορυφαίου ζωγράφου