Υλικά για το ντρέσινγκ
ελαιόλαδο,
μπαλσάμικο,
2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού 2 κ.σ. λιωμένα ασκαλόνια (είδος κρεμμυδιού)
αλάτι
φρέσκο, μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα
2 μεγάλα κομμάτια kale (λαχανίδας), τέλεια καθαρισμένα και προσεκτικά κομμένα -για όσους τα θέλετε έτσι,
1 μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες
ψιλοκομμένη φέτα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, το χυμό πορτοκαλιού και τα κρεμμυδάκια σας. Προσθέτετε αλατοπίπερο. Σ' ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τα φρούτα. Τα ενώνετε όλα μαζί και συμπληρώνετε με όση φετούλα θέλετε.
TIP Η συγκεκριμένα σαλάτα πάει τέλεια και με ανθότυροΓια ορεκτικό, ψητά καρότα με μέλι
Υλικά1 κ.σ. βούτυρο - κατά προτίμηση φρέσκο
2 κ.σ. μέλι
1/2 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
1/2 κ.σ. σκόνης σκόρδου
αλατοπίπερο
10-15 καρότα μεσαίου μεγέθους
*φρέσκα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 400º. Λιώνουμε το βούτυρο σ' ένα μπολ και προσθέτουμε το μήλο, τη σκόνη του σκόρδου, το αλατοπίπερο. Τοποθετούμε τα καρότα σ' ένα ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν - 35-40' περίπου. Το δεντρολίβανο, αν δεν θέλουμε ν΄ «ακούγεται» πολύ, το προσθέτουμε στο τέλος. Διαφορετικά, ενδιάμεσα. Τέλος.
Κυρίως πιάτα
Xoιρινό μπούτι με μουστάρδα, μέλι και πατάτες
Μια ακόμα αγαπημένη συνταγή, ιδανική για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για όλη την εορταστική περίοδο - και με ψαγμένη γεύση, αφού συνδυάζει υπέροχα σούπερ αρωματικά υλικά. Μια συνταγή που μου έδωσε η Μάνια Καπαράκου, την εκτέλεσα πιστά και σας την... παραδίδω για να την απολαύσετε. Όπως της (και όπως σάς) αξίζει.
Υλικά για 4 άτομα1 μεγάλο -κατά το δυνατόν τρυφερό- χοιρινό μπούτι
1 στυμμένο πορτοκάλι
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
4 πατάτες*
4 γλυκοπατάτες*
(*μεσαίου μεγέθους και οι μεν και οι δε)
ρίγανη
ΕκτέλεσηΑλείφουμε το μπουτάκι μας με το μέλι και τη μουστάρδα ώστε να ομογενοποιηθούν και τα βάζουμε στο ταψί με νεράκι, προσθέτοντας αλατοπίπερο και ελαιόλαδο. Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο για 10-15'. Αφήνουμε το κρέας μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά, στους 120 βαθμούς για δύο με δυόμισι ώρες - αυτό εξαρτάται απ' το κρέας, απ' την τρυφερότητά του.
Ενδιάμεσα, γύρω στα 45-50 λεπτά προτού ολοκληρωθεί, προσθέτουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, αφήνοντας κατά το δυνατό κενό ανάμεσά τους, προκειμένου να μην κολλήσουν, να ψηθούν, να γίνουν και αυτές σχεδόν ένα «σώμα» με την κρούστα που θα έχει δημιουργηθεί απ' το μέλι, τη μουστάρδα και το κρέας και συγχρόνως να «αναπνέουν». Σκοπός: Να κρατήσουν και το ζουμί τους και να ψηθούν σωστά. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε ρίγανη και αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα.
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλαΜία γαλόπουλα (4-5 κιλά) μαρινάδα
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.α. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σόγια σος φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γέμιση1 κιλά κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Πουρές κίτρινης κολοκύθας με καβουρδισμένα αμύγδαλα1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ελαφρώς καβουρδισμένα
2 κ.γλ. τριμμένο κάρι
Αλάτι, πιπέρι
Σταφύλια σοτέ1 κιλό ρώγες από άσπρο σταφύλι, χωρίς κουκούτσι
3 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
2 κ.σ. καφέ ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού μοσχάτο κρασί
Εκτέλεση
Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα, καθαρίζοντάς τη σχολαστικά και πλένοντάς τη με άφθονο κρύο νερό. Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε έναν ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο. Τοποθετούμε έπειτα το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.
Όσο n γαλοπούλα ψήνεται, κόβουμε τα ψαχνά της κίτρινης κολοκύθας σε μικρούς κύβους και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με το φρέσκο βούτυρο και το κρεμμυδάκι. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, τα αποσύρουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε στο μίξερ να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε τον πουρέ σε ένα καθαρό τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος, αρωματίζουμε με το κάρι το αλάτι και το πιπέρι, σπάζουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το ζεστό πουρέ κολοκύθας.
Σταφύλια σοτέ
Ζεσταίνουμε καλά σε μια κατσαρόλα το βούτυρο γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τις ρώγες του σταφυλιού. Τις σοτάρουμε καλά μέχρι να ροδίσουν, τις πασπαλίζουμε με την καφέ ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να καραμελώσουν ελαφρώς, τις σβήνουμε με το μοσχάτο κρασί και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.
TIP H συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη Μοσχάρι με λευκό κρασί και κρεμμυδάκια
Υλικά
1200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μικρές μερίδες½ φλ. ελαιόλαδο
750 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ. κρεμμυδάκια στιφάδου
5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
400 γρ. παστό χοιρινό κρέας
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε το παστό σε κομματάκια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα -με βαρύ πάτο- και τσιγαρίζουμε το κρέας. Μόλις κοκκινίσει από όλες τις μεριές, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη. Κοκκινίζουμε τα κρεμμυδάκια στο ίδιο ελαιόλαδο, κουνώντας με δύναμη κυκλικά την κατσαρόλα. Τα βγάζουμε και αυτά σε πιάτο με την τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το παστό και ανακατεύουμε να λιώσει το λίπος του. Ξαναβάζουμε μέσα το κρέας και τα κρεμμυδάκια. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις «κοπάσει» ο πολύς ατμός, τακτοποιούμε επάνω στην επιφάνεια του φαγητού τα κλωνάρια της ρίγανης, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 1 –1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Μισή ώρα πριν το τελείωμα του φαγητού, αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες ή ψητές πατάτες στο φούρνο ολόκληρες.
TIP H συνταγή είναι απ' το Athinorama