Σεβίτσε με λαυράκι διά χειρός Σταμάτη Κωβαίου: Σού εξηγεί πώς θα το φτιάξεις τέλειο (pics)

Σαββατοκύριακο γαρ, μια αποχή απ' τις τοξίνες τη θέλουμε όλοι. Ευτυχώς, έχουμε τον Σταμάτη Κωβαίο, που είμαι σίγουρη πως θυμάσαι απ' το Master Chef, για να μας εξηγήσει ακριβώς τι θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε ένα σεβίτσε με λαυράκι... μούρλια!

Υλικά 

300 γρ φιλέτο λαυράκι

1/2 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους ψιλό καρέ

1/2 ντομάτα χωρίς την σάρκα ψιλό καρέ

1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο

2 λάιμ

1 λεμόνι

1 πορτοκάλι

3 κουτ. σούπας γιούζου

1 πιπεριά τσίλι πολύ ψιλοκομμένη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

1 κουτ. γλυκού λάδι βασιλικού

Εκτέλεση

Κόβουμε καρέ το φιλέτο λαυράκι, το βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε, το αλάτι, το λεμόνι το πορτοκάλι, τα 2 λάιμ και το γιούζου. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για αλλά 10 λεπτά για να πάρει τα αρώματα από τα λαχανικά μας. Στην επόμενη φάση, ανακατεύουμε για μια τελευταία φορά και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, «γαρνίροντας» με μια κουταλιά του γλυκού λάδι βασιλικού.

Για το λάδι

Βάζουμε σε ένα ποτήρι του τσαγιού ηλιέλαιο και το ζεσταίνουμε στους 185 βαθμούς. Αφού ζεσταθεί, βάζουμε σε ένα μίξερ 1/2 ματσάκι βασιλικού και το χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λάδι. Σημειωτέον, πρέπει να είναι καυτό προκειμένου να κρατήσει το χρώμα του ο βασιλικός μας. Χτυπάμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε σε μια ψιλή σίτα! Καλή σας απόλαυση!

TIP

Tο σεβίτσε (ceviche) είναι μέθοδος μαγειρικής που βασίζεται στην οξύτητα του χυμού των εσπεριδοειδών (ή χυμού φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση). Σκοπός, να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες της σάρκας των θαλασσινών ή ψαρικών σε στάδιο που είναι εύκολα βρώσιμες, μοιάζοντας σε υφή και σύνθεση με το αποτέλεσμα μιας ήπιας θερμικής επεξεργασίας.

EXTRA TIP

Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνική της Περουβιανής κουζίνας που έγινε δημοφιλής καταρχάς στη Λατινική Αμερική. Εδώ και μια δεκαετία έχει ξεπεράσει τα όρια της «πατρίδας» της, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο τη δημοτικότητά της. Στην Ελλάδα, το συναντάμε σε όλο και περισσότερους καταλόγους εστιατορίων και - με τη σειρά μας - το απολαμβάνουμε.