- Ενισχύει το αναπνευστικό
Σύμφωνα με μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, τρία μήλα την ημέρα μπορούν να αναστρέψουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει το χρόνιο κάπνισμα (δέκα ετών και άνω) στον οργανισμό. Το πόρισμα αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά στην πρόληψη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εν συντομία ΧΑΠ, της νόσου που προσβάλλει τους καπνιστές και έχει μη αναστρέψιμες βλάβες.
- Τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα μήλα μπορούν να ενισχύσουν την έκκριση ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή τα χαμηλά επίπεδα του οποίου συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
- Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου
Η φυσική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η πηκτίνη που περιέχεται στη φλούδα του βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
- Κάνει καλό στην καρδιά
Τα μήλα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης. Παράλληλα, περιέχουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα.
Σας παραθέτουμε λοιπόν μια πανεύκολη συνταγή του πασίγνωστου σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου που σας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε περίσταση, από απογευματινό καφέ, ως γλυκό μετά από οποιοδήποτε δείπνο και είστε σίγουροι ότι θα αρέσει σε όλους.
Υλικά
- 6-7 μήλα κόκκινα
- 50 γρ. βούτυρο (για το σοτάρισμα)
- 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 180 γρ. ζάχαρη καστανή
- 180 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια 1εκ. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, την κανέλα και το βούτυρο σε κομματάκια και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να σχηματιστούν κομματάκια ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Σε στρογγυλό πυρέξ ή φόρμα του κέικ απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από τα ψίχουλα και βάζουμε επάνω το μίγμα των μήλων.Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα "ψίχουλα" της ζύμης. Ψήνουμε στο φούρνο για 35'-40'.Καλή απόλαυση!