Έτσι, ετοιμάζω κι εγώ το αγαπημένο μου, το ευκολάκι μου, το πεντανοστιμάκι μου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά πώς θα το φτιάξουμε.
- Υλικά για τέσσερις μερίδες
1 πακέτο 1/2 κιλού αμερικάνικο ρύζι
λάδι
αλατοπίπερο
ένα πακέτο φρέσκα πλευρότους
μαϊντανό
βασιλικό
1 κρεμμύδι
1 κούπα καφέ λευκό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
φρέσκο βούτυρο ή Lurpak ή Κερκύρας (ή τύπου Κερκύρας)
- Εκτέλεση
Αφού το ρύζι πάρει μια πρώτη βράση, ρίχνουμε το βουτυράκι μας και το αλατοπιπερώνουμε. Μια κ.σ. βούτυρο είναι αρκετή. Στο τέταρτο, λογικά, είναι έτοιμο και προχωράμε στα μανιταράκια για να μην τα κάνουμε συγχρόνως και τελικά χαθούμε στη... μετάφραση. Κόβουμε τα μανιταράκια μας σε λωρίδες ή όπως αλλιώς μάς καλύπτει αισθητικά, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα του σκόρδου και ξεκινάμε.
Ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι κι αφού... αρπάξει, προσθέτουμε τα μανιτάρια. Επειδή τηγανίζονται πιο αργά σε σχέση με τα κρεμμύδια, καλό είναι να τα βάλουμε πρώτα, διαφορετικά τα κρεμμυδάκια μας θα «ξεροκαρκανιάσουν». Επί τω ελληνικότερον, θα παρατηγανιστούν. Μετά το πρώτο χέρι τσιγαρίσματος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, ούτως ώστε τα μανιτάρια ν' αρχίσουν να μαγειρεύονται πιο αργά και παράλληλα να ρουφάνε τις ουσίες απ' τον μαϊαντανό, τον βασιλικό ή άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας και να κρατάνε κατά το δυνατόν την υγρασία απ' το σκόρδο και το κρεμμύδι. Σε ένα τέταρτο, με τη σειρά τους, εφόσον δεν τα έχουμε κόψει σε πολύ χοντρές λωρίδες και αυτά θα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με το κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας. Εννοείται, πίνουμε και λευκό κρασάκι. Καλύτερα ξηρό, αρετσίνωτο. Cheers!
TIPΤο λεμονάκι ταιριάζει άψογα με τα πλευρότους. Προσοχή, όμως, μη βάλετε πολύ και ξινίσουν! Δεν το θέλετε. Ούτε εσείς, ούτε ο ουρανίσκος σας.
EXTRA TIPΔιακοσμούμε το ριζότο, έτσι, για τους... εστέτ φίλους μας -και για εμάς- με φυλλαράκια βασιλικού, που προσδίδουν κι ένα υπέροχο άρωμα.