Λαχταριστό κριθαρότο με γαρίδες από την Αργυρώ: Γιατί είναι το τέλειο dinner

Βραδάκι κι έχεις καλεσμένους, αλλά δεν θες μια κλασική πίτσα και σαλάτες; Έχεις οργανώσει movie night, αλλά επιδιώκεις να βάλεις τη δική σου γαστρονομική πινελιά; Κανένα πρόβλημα. Έφτιαξα κριθαρότο με γαρίδες, με τη φιλική συμβουλή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και το απόλαυσα. Επέλεξα κριθαρότο γιατί αφενός δεν γνωρίζω κανέναν να μην του αρέσει το κριθαράκι, αφετέρου, διότι συνδυασμένο με γαρίδες είναι πιο ελαφρύ και υγιεινό για dinner.  Είμαι σίγουρη, δε, θα το απολαύσεις με τη σειρά σου και εσύ. Όπως και η παρέα σου, στην οποία θα πεις με τρελή χαρά: «Για κοπιάστε». Για κοπιάστε, λοιπόν, αγάπες! 

Yλικά

  • 500 γραμ. γαρίδες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
  • 1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 400 γραμ. τριμμένες ντομάτες
  • 500 γραμ. κριθαράκι
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ½ λίτρο bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός
  • αλάτι
  • πιπέρι


Εκτέλεση

Για το κριθαρότο με γαρίδες, καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς αυτής της συνταγής. Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι. Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του. Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι. 

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό).   Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση. Βράζουμε για περίπου 15′. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο. Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

TIP

Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά, εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό προκειμένου να βράσει σωστά το ζυμαρικό.

Όταν σερβίρετε το κριθαρότο, πρέπει να έχει υγρασία. Ο λόγος είναι πως όσο μένει, ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.