Xmas tastes: Πέντε πεντανόστιμα γλυκά από Πετρετζίκη, Λουκάκο, Μπλέτσα, Νικολάου, Σταμούλου (pics)

Εκατοντάδες συνταγές μάς κλείνουν το μάτι αυτές τις μέρες, εμείς γευόμαστε τα πάντα -να 'ναι καλά ο... μεταβολισμός- και το απολαμβάνουμε. Για εσάς όμως, ειδικά και στο πλαίσιο του XXL αφιερώματός μας σε ό,τι αφορά τα Χριστούγεννα, παρουσιάζουμε πέντε κορυφαίες sweet εορταστικές συνταγές από πέντε κορυφαίους σεφ.

Xmas μπισκότα από τον Άκη Πετρετζίκη 

Υλικά 
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πιπέρι, τριμμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά
  • 300 γρ. μέλι
  • 35-40 καραμέλες, μαλακές
Εκτέλεση
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο
  • μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά καλά.
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με υπόλοιπα στερεά συστατικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το μέλι.
  • Βάζουμε και το μείγμα του αλευριού στο μίξερ αλλά ανακατεύουμε για πολύ λίγο μέχρι όσο να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Βάζουμε σε σελοφάν στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξει το μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Ανοίγουμε με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών.
  • Απλώνουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Παίρνουμε διάφορα κουπάτ σε διάφορα σχήματα και κόβουμε τη ζύμη μας.
  • Με ένα στρογγυλό κουπάτ μικρό κόβουμε το κέντρο του μπισκότου μας. Αφαιρούμε το κομμάτι της ζύμης σε ένα ταψάκι με μια αντικολλητική λαδόκολλα και στην τρύπα που δημιουργήσαμε βάζουμε ένα μαλακό καραμελάκι.
  • Ψήνουμε για 8-10 λεπτά

Μπουγάτσα με ρόδι από τη Ντίνα Νικολάου 

Υλικά
    • 250 γρ. φύλλο κρούστας
    • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο
Για την κρέμα
    • 300ml γάλα ζαχαρούχο
    • 350ml νερό
    • 70ml γρεναδίνη
    • 40γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 50γρ. ζάχαρη
    • 1 αβγό
    • 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
    • ½ κουτ. γλυκού βανιλίνη
Για το πασπάλισμα
  • ζάχαρη άχνη
  • σπόρους από 1 κατακόκκινο ρόδι
Εκτέλεση 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με βούτυρο ή μαργαρίνη (από τα 100γρ.) ένα ταψί διαστάσεων 30x20εκ. και απλώνετε ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα. Αλείφετε με βούτυρο ή μαργαρίνη και επαναλαμβάνετε με άλλα δύο φύλλα.

Συνεχίζετε απλώνοντας ένα ένα τα φύλλα σουρωμένα, ραντίζοντας το καθένα με βούτυρο ή μαργαρίνη. Θα πρέπει να υπάρχει κενό αέρος ανάμεσα στα φύλλα, να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Χαράζετε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια για να εισχωρήσει η κρέμα και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Για την κρέμα: Αναμιγνύετε με ένα σύρμα σε ένα μπολ το γάλα, το νερό, τη γρεναδίνη, τη ζάχαρη, το αβγό και τη βανιλίνη. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε λίγο το σιμιγδάλι με τα 50γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το μίγμα με το γάλα. Ανακατεύετε με το σύρμα όσο να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο (αφού έχουν ψηθεί τα φύλλα για 20 λεπτά και έχουν ροδίσει ελαφρά και ρίχνετε αμέσως το μίγμα. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τα σποράκια του ροδιού.

Στρούντελ με μήλα και σταφίδες από τον Γιάννη Λουκάκο 

Υλικά

Για το στρούντελ

700 γρ. πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ½ εκ.

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

70 γρ. ζάχαρη

10 γρ. κανέλα, τριμμένη

60 γρ. ψημένο στρεζέλ ή μπισκότα αλεσμένα

75 γρ. βούτυρο, λιωμένο

4 φύλλα κρούστας

βούτυρο για το άλειμμα των ρολών του στρούντελ

Εκτέλεση 

Για το στρούντελ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα.

Απλώνουμε ένα φύλλο ζύμης με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας.

Αλείφουμε με το ¼ του λιωμένου βούτυρου και απλώνουμε το ¼ από το τριμμένο μπισκότο.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Κατά μήκος της μακριάς πλευράς απλώνουμε το μισό μείγμα του αχλαδιού, αφήνοντας 2-3 εκ. απόσταση από όλες τις άκρες της ζύμης. Διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές του φύλλου για να σφραγίσουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξουμε και δεύτερο ρολό.

Με πινέλο, αλείφουμε τα στρούντελ με λιωμένο βούτυρο. Χαράσσουμε διαγώνια ανά 3 εκ. την επιφάνεια ώστε να σχηματίσουμε 4 κομμάτια σε κάθε ρολό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C, μέχρι να πάρουν τα στρούντελ χρυσαφένιο χρώμα, για 25 λεπτά περίπου.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, πριν κόψουμε.

Σερβίρουμε τα στρούντελ ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

yiannislucacos.com 

Kορμός με κάστανα και λευκή σοκολάτα από την Ιωάννα Σταμούλου 

Υλικά Για το παντεσπάνι
    • ¾ φλιτζανιού αλεύρι
    • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
    • 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
    • ¼ φλιτζάνι κακάο κοσκινισμένο
    • 2 καψουλάκια βανίλιες
    • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
    • 125γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί
    • 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
    • 150ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
    • 200γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
    • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
    • 1 σφηνάκι κονιάκ
Για την επικάλυψη
  • 200γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουμπάκια

 Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ρίχνετε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάτε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτετε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζετε σε ένα μπολ και ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη.

Χτυπάτε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Ρυθμίζετε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο, εναλλάξ με το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνετε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.

Καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25x35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και στρώνετε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνετε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζετε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.

Ετοιμάζετε και τη γέμιση: Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα.

Στο μεταξύ λιώνετε στο multi τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιείτε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτετε σταδιακά το μείγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Ετοιμάζετε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και την ανακατεύετε με το τυρί κρέμα. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να σφίξει καλά η κρέμα. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Ανοίγετε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το ξανατυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Καλύπτετε το ρολό με τη λευκή κρέμα και με ένα πιρούνι δημιουργείτε κατά μήκος του γραμμές. Διακοσμείτε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνετε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρετε.

Προφιτερόλ Πρωτοχρονιάς από τον Ευτύχη Μπλέτσα

Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους σας. Σήμερα δεν θέλω να σας δείξω πολύ φαγητό μιας και ξέρω πως αυτές τις μέρες το τιμήσατε ιδιαιτέρως. Σήμερα θα σας δείξω μόνο ένα σούπερ γλυκό πρωτοχρονιάς που είμαι σίγουρος πως θέλεις να φτιάξεις και κυρίως να δοκιμάσεις.

Υλικά

Προφιτερόλ

1 φλ μεγάλο γάλα

1/4  γλ μεγάλο ζάχαρη

ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι ή βανίλια

1/4 φλιτζάνι κορν φλάουερ

1 αυγό

Αλάτι Ιμαλαίων

Φρέσκο βούτυρο

250ml γάλα

100γρ αλεύρι

1 κουταλιά  κορν φλάουερ

600γρ ζάχαρη

1 κουτί κακάο (125γρ)

Για την κρέμα πατισερί. Βάζεις το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνεις την άχνη ζάχαρη , το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύεις. Χτυπάς το αυγό, το ρίχνεις και αυτό και ανακατεύεις. Στη συνέχεια προσθέτεις το κορν φλαουρ με το αλεύρι και ανακατεύεις. Περιμένεις να πήξει.

Για τη σοκολάτα, ρίχνεις το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη στέβια και το κακάο και ανακατεύεις να λιώσουν. Στη συνέχεια ρίχνεις το κορν φλάουρ με το αλεύρι . Με το που θα πάρει βράση χαμηλώνεις τη φωτιά και περιμένεις να πήξει.

Κόβεις τα κομματάκια βασιλόπιτας και τα κάνεις σαν σάντουιτς με την άσπρη κρέμα. Τα βάζεις στο ποτήρι και περιχύνεις με τη σοκολάτα.

ΤΙP

Την Ιωάννα Σταμούλου πιθανώς δεν τη γνωρίζετε καθώς δεν είναι τηλεοπτική σεφ, αναμφίβολα όμως είναι απ' τις top 3 γκουρμέ και σεφ του εγχώριου περιοδικού Τύπου, με πολύ μακρά θητεία στο σπορ. Οπότε, αξίζει να τη μάθετε.

*Στις συνταγές των Ιωάννας Σταμούλου και  Ντίνας Νικολάου, το food styling επιμελείται η Αντωνία Κατή