To νοστιμότερο κοτόπουλο είναι διά χειρός Xρήστου Τζιέρα: DIY

Κοτόπουλο από κοτόπουλο διαφέρει. Και σίγουρα ένα κοτοπουλάκι γεμιστό και δη και με προσούτο, αλλά και με κατσικίσιο τυρί και με σπανάκι δεν μπορεί παρά να σου ανοίξει την όρεξη και να πεις προκαταβολικά «yummy».

Ένας λόγος παραπάνω, ότι είναι του γνωστού σεφ Χρήστου Τζιέρα, που το καλοκαίρι οι τυχεροί γεύτηκαν τις σπεσιαλιτέ του στο Bronco, στην Μύκονο και τώρα τις απολαμβάνουν στο Piu Verde, στον Χολαργό. Εμείς, πήραμε τη συνταγή του, τη δοκιμάσαμε, γλείφαμε τα δάχτυλά μας και σας την παρουσιάζουμε με χάρη και καμάρι. Α, και με άπειρη... όρεξη.  
  • Υλικά

1 μπούτι κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο

3 λεπτές φέτες προσούτο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί

50 γρ. φύλλα σπανάκι

30 ml. ελαιόλαδο

1 κλωνάρι θυμάρι

1 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

  • Για τη σάλτσα 

100 ml. Πόρτο

5  ρόγες άσπρο σταφύλι κομμένες στη μέση

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

200 ml. ζωμό βοδινό

αλάτι

πιπέρι

30 γρ. παγωμένο βούτυρο

  • Για τον πουρέ 

2 πατάτες

50 ml. κρέμα γάλακτος

30 γρ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

- Σε ένα ξύλο κοπής τοποθετούμε το μπούτι κοτόπουλου στρώνουμε ένα κομμάτι σελοφάν από πάνω του και με ένα κατσαρολάκι χτυπάμε το μπούτι μέχρι να γίνει λεπτό.

- Αφαιρούμε το σελοφάν και αλατοπιπερώνουμε.

- Σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο σωτάρουμε τα φύλλα από το σπανάκι με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και μόλις μαραθούν τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε από τα υγρά τους.

- Στρώνουμε στην επιφάνεια του μπουτιού το σπανάκι κατά μήκος.

- Από πάνω βάζουμε το κατσικίσιο τυρί και τυλίγουμε το μπούτι σε ρολάκι.

- Ρολάρουμε όλο το μπούτι με τις φέτες του προσούτο.

- Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα.

- Σε ένα τηγάνι με βούτυρο, θυμάρι και 1 σκελίδα σκόρδο σωτάρουμε το κοτόπουλο να ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές.

- Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο 1800 C για 25 λεπτά.

- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το πόρτο με το μέλι και τις ρόγες σταφυλιού μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας.

- Προσθέτουμε το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας επίσης.

- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

- Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις αλατίζουμε τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για 1 ώρα στο φούρνο στους 1800 C.

- Τις βγάζουμε, τις κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι.

-Κατόπιν τις ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

- Σε ένα πιάτο τοποθετούμε στη μέση τον πουρέ, κόβουμε το κοτόπουλο στα δυο, περιβρέχουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

http://www.christostzieras.gr/