Η φιλόλογος Σταυρούλα Βουτυράκου δίνει συμβουλές στους γονείς για την εξ' αποστάσεως μάθηση

Μπορεί τα παιδιά του Λυκείου και του Γυμνασίου να επιστρέφουν σταδιακά στα θρανία, ωστόσο οι μαθητές του δημοτικού προς το παρόν μένουν σπίτι τους και συνεχίζουν με την εξ' αποστάσεως μάθηση.

Η φιλόλογος Σταυρούλα Βουτυράκου με αφορμή τα καθημερινά μηνύματα που λαμβάνει, μέσα από τη σελίδα της στο facebook «Όλα για την Παιδεία» εξηγεί στους γονείς τι πρέπει να γνωρίζουν προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτές τις νέες συνθήκες που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν.

Δείτε την ανάρτησή της και όσα συμβουλεύει παρακάτω: 

«

Αγαπητοί γονείς καταλαβαίνω την αγωνία σας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα και προβλήματα σωματικής ή ψυχικής υγείας σας οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές ή πρακτικές που χαρακτηρίζονται από επιπολαιότητα. Λαμβάνω καθημερινά μηνύματα -σχεδόν απελπισίας- γιατί καλείστε να αντιμετωπίσετε μια πρωτόγνωρη εμπειρία όπως είναι αυτή της επίβλεψης ή και πραγματοποίησης της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας,ιδιαίτερα όσων τα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό ή νηπιαγωγείο.

Έτσι λοιπόν παραθέτω κάποιες συμβουλές ειδικών που θα σας διευκολύνουν στην καθημερινότητα και στην εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος που θα θέσετε για την εκπαίδευση του παιδιού.

• Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι, ακόμα και σε δύσκολες μέρες! Αν το παιδί σας αρνείται να διαβάσει ή αγχώνεται ή το αφήνει για αργότερα, μην θυμώνετε! Δώστε του λίγο χρόνο, προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του, να το καταλάβετε και αποφύγετε φωνές και εντάσεις που θα κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

• Δημιουργούμε τον πίνακα με τα θέματα «Ασ′ το γι′ αργότερα». Αν υπάρχει κάποια εργασία που πρέπει να προετοιμάσουν και δεν θέλουν να την κάνουν εκείνη την στιγμή, τους δίνουμε την δυνατότητα, να γράψουν τον τίτλο της, στον ειδικό πίνακα που έχουμε δημιουργήσει, με την ονομασία, «Ασ′ το γι′ αργότερα». Δεν τους χαρίζουμε την εργασία που έχουν να ετοιμάσουν,απλά τους επιτρέπουμε να την κάνουν όταν θα βρίσκονται σε καλύτερη διάθεση».

• Βοηθήστε τα παιδιά να φτιάξουν ένα πλάνο μελέτης. Δείτε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, βοηθήστε τα να οργανώσουν τα βιβλία και τα τετράδια αλλά και από τι πρέπει να ξεκινήσουν να διαβάζουν.

• Το παιδί πρέπει να αποκτήσει τη συνήθεια να κάνει την κατ΄ οίκον εργασία την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Η ώρα έναρξης του διαβάσματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κάθε παιδί. Μερικά παιδιά χρειάζονται ένα διάλειμμα μετά το μεσημεριανό φαγητό, άλλα ζητούν να ξεκινούν αμέσως μετά το φαγητό.

• Ενθαρρύνετε το παιδί να τελειώνει σχετικά γρήγορα τις υποχρεώσεις του ώστε να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, δημιουργικές δραστηριότητες και ξεκούραση.

• Όταν διαβάζουν πρέπει να επικρατεί ησυχία. Δεν είναι ώρα να σκουπίσετε με την ηλεκτρική, να βάλετε δυνατά τηλεόραση ή μουσική ή για μαστορέματα π.χ να γκρεμίσετε εκείνον τον τοίχο που πάντα θέλατε και δεν είχατε χρόνο!!

Συνεπώς, βασική σας προτεραιότητα είναι να εστιάσετε όλη σας την προσοχή στην σχέση σας με το παιδί και πως θα την κρατήσετε δυνατή. Αντί να ανησυχείτε για τις προκλήσεις που δημιουργεί η διδασκαλία στο σπίτι και τα κενά που θα υπάρξουν στην μάθηση και πως αυτά θα καλυφθούν. Τα παιδιά πιθανώς δεν θα μάθουν τόσα πολλά μαζί σας όπως στο σχολείο, επομένως υπομονή, οργάνωση και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία.

Βουτυράκου Σταυρούλα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM