Δεδομένων των συνθηκών η αποταμίευση μπορεί να κριθεί μια απαραίτητη ενέργεια για πολλές οικογένειες. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας πώς να εξοικονομούν χρήματα;
Συνήθως οι λέξεις «αποταμίευση» και «παιδιά» δεν πάνε μαζί. Ωστόσο, με αφορμή την καραντίνα μπορούμε να τους κάνουμε μια συζήτηση για την εξοικονόμηση των χρημάτων και για το πόσο ωφέλιμη μπορεί να προκύψει.
Με τη σκέψη στο μέλλον
Η πράξη της επιλογής να εξοικονομήσετε ή να ξοδέψετε χρήματα συχνά συνδέεται με μελλοντική χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που θέλει να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε ένα νέο παιχνίδι μπορεί να σκεφτεί: «Αν αγοράσω αυτό το παιχνίδι, μπορώ να το πάω στο σχολείο και να το δείξω στον φίλο μου». Όμως, μια άλλη ιδέα μπορεί να είναι: «Αν ξοδέψω όλα τα χρήματά μου σήμερα, δεν θα μπορέσω να αγοράσω κάτι αύριο».
Όμως πότε μπορούν να μάθουν τα παιδιά για την εξοικονόμηση;
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά μέχρι 3 ετών μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους, χρόνο και χώρο για μελλοντική χρήση, αλλά έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Έτσι, όταν είναι σε αυτή την ηλικία, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να συζητούν και να τα διδάσκουν απλές έννοιες εξοικονόμησης.
Φυσικά μεγαλώνοντας η έννοια της εξοικονόμησης βελτιώνεται. Μέχρι 12 ετών τα παιδιά καταλαβαίνουν τον σκοπό της και εμφανίζουν πιο εξελιγμένες στρατηγικές αποταμίευσης, όπως η χρήση κουμπαρά, για να αποφεύγουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους. Τα ακόμη μεγαλύτερα ίσως θέλουν να κρατάνε τα χρήματά τους σε τράπεζα.
Δείτε τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποταμιεύουν στο juniornews.gr