Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν βάζουν ούτε το δαχτυλάκι τους στο νερό, εάν η θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει τους 27 βαθμούς.
Τι γίνεται όμως με τους χειμερινούς κολυμβητές; Και γιατί αυτοί κάνουν μπάνιο στη θάλασσα 12 μήνες τον χρόνο;
Η δική μου εμπειρία με την χειμερινή κολύμβηση ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, έπειτα από την παρότρυνση της κολλητής μου φίλης Δήμητρας. Ως τρελή (με την καλή έννοια) έκανε μπάνιο τον χειμώνα και της άρεσε πολύ. Από το να την έχω να με ζαλίζει με τα οφέλη της, αποφάσισα να την ακολουθήσω μια Κυριακή στην παραλία, ως τρελή (με την καλή έννοια, επίσης -ναι, ξανά) και εγώ.
Ενθουσιάστηκα τόσο που πολλές Κυριακές των χειμερινών μηνών μάς έβρισκαν στην παραλία να κάνουμε το μπάνιο μας, να πίνουμε τον καφέ μας και να συζητάμε τα… δικά μας!
Η αλήθεια είναι πως οι μυημένοι το έχουν ψάξει περισσότερο, γνωρίζουν άπταιστα τα οφέλη του να είναι κάποιος χειμερινός κολυμβητής. Άλλωστε, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;
Πού βοηθάει το κολύμπι και τον χειμώναΗ χειμερινή κολύμβηση βοηθάει σε πάρα πολλά πράγματα, ειδικά σε θέματα υγείας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που, ως χόμπι, ξεκινάει από τον 18ο αιώνα, όταν ο Βρετανός γιατρός Richard Russell ενθάρρυνε τους ασθενείς του να εφαρμόζουν τη θαλασσοθεραπεία, που αφορούσε κολύμπι και κατάποση θαλασσινού νερού.
Οι γιατροί συνιστούσαν την κολύμβηση για την θεραπεία πολλών ασθενειών, από μώλωπες μέχρι και... υστερία! Με το νερό να κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κολύμβηση δεν είναι απλή υπόθεση.
Παρόλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί οι ευεργετικές της ιδιότητες για τη σωματοψυχική υγεία.
Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τα οφέλη της:
- Αυξάνει την αντοχή, τονώνει το μυϊκό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι χειμερινοί κολυμβητές να είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις ιώσεις.
- Το κρύο νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και έτσι αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. Μάλιστα, βοηθάει και στην αντιμετώπιση του πρηξίματος ή οπωσδήποτε άλλης φλεγμονής.
- Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι και τα πιο δύσκολα. Στην συνέχεια, το σώμα «πιάνει» την απαραίτητη θερμοκρασία και 20’ με 30’ είναι αρκετά για να μείνει κανείς στο νερό.
- Από την πρώτη κιόλας βουτιά, οι κολυμβητές νιώθουν αναζωογονημένοι καθώς το κρύο νερό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και τους χτύπους της καρδιάς. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει και κυριαρχεί το αίσθημα της ευτυχίας.
- Θα έλεγε κανείς πως η χειμερινή κολύμβηση είναι ιδανικό φάρμακο για το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Ο οργανισμός, προκειμένου να αντέξει το κρύο, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να καίγονται και περισσότερες θερμίδες.
Το μυστικό για όσους θέλουν να αρχίσουν την χειμερινή κολύμβηση, είναι να μην διακόψουν καθόλου το κολύμπι μετά το καλοκαίρι. Έτσι, θα προσαρμοστούν σιγά σιγά στις καιρικές συνθήκες και στη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.
Πριν όμως, από ένα μπάνιο σε παγωμένο νερό το χειμώνα, πρέπει να έχει προηγηθεί η εξέταση από κάποιον γιατρό. Ηλικιωμένοι, ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες, καλό είναι να μην το δοκιμάσουν γιατί είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους.
** Μετά από όλα όσα διάβασες, ελπίζουμε να σε πείσαμε για να μπεις κι εσύ στο club των χειμερινών κολυμβητών!
EXTRA TIPΤο ότι σφίγγει το σώμα είναι αυτονόητο, νομίζω και δη πολύ γρηγορότερα συγκριτικά με το καλοκαίρι που η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλότερη.