Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Οι σημαντικότερες μορφές με φιλανθρωπική δράση

Καθώς η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πλησιάζει, είναι σημαντικό να προβάλλουμε τις γυναικείες παρουσίες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, πραγματοποιώντας ένα φιλανθρωπικό έργο.

Η φιλανθρωπία ετυμολογικά σημαίνει «αγάπη του ανθρώπου» με την έννοια της φροντίδας για την θρέψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση δεινοπαθούντων συνανθρώπων που απορρέει από την άσκηση των ανθρώπινων αξιών και βασίζεται στον εθελοντισμό. Ο πιο συμβατικός σύγχρονος ορισμός είναι οι «ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για το κοινό καλό, με έμφαση στην ποιότητα της ζωής»

Όμως ποιες γυναίκες συνέβαλαν ή συνεχίζουν να βοηθούν με τον τρόπο τους, ούτως ώστε η φιλανθρωπία να πάρε "σάρκα και όστα;"

1. Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Αν μπορούσαμε να συνδέσουμε τη φιλανθρωπία με ένα όνομα, αυτό θα ήταν της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Αφετηρία αποτελεί το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο μέσω του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» τα οποία και έχει ιδρύσει.

Η κ. Βαρδινογιάννη είναι από το 1999 πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιείται ως μέλος και συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής», Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο από την Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

2. Κατερίνα Παναγοπούλου

Εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην προώθηση και τη στήριξη του γυναικείου αθλητισμού στη χώρα μας, κερδίζοντας το 2012 το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός». Η κ. Κατερίνα Παναγοπούλου, εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα». Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν γήπεδα 5Χ5, σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της Ελλάδος, ενώ, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής , η «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» και το Ι.Μ.Ε.Π.Ο. συγχρηματοδότησαν, άλλα 4 γήπεδα, με σκοπό, την κοινωνική ένταξη των παιδιών των νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εισηγήθηκε την υλοποίηση του προγράμματος Καλλιπάτειρα Junior, το οποίο αφορά στην δημιουργία πρότυπων ομάδων Βόλεϊ και Μπάσκετ, με το όνομα «Καλλιπάτειρα Junior – Χατζηκυριάκειο», με αθλήτριες που ζουν στο Ίδρυμα, ενώ έκανε πραγματικότητα και το πρώτο κέντρο ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ και ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» .

3. Μαριάννα Μόσχου

Έχει αφήσει την προσωπική της σφραγίδα στον κόσμο του επιχειρείν με ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί. Υπήρξε Ανώτατο Τραπεζικό Στέλεχος, µε ειδίκευση στις διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές στον τοµέα της Ναυτιλίας, διετέλεσε επί σειρά ετών αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Διεύθυνση Διεθνών Ναυτιλιακών Εργασιών της Citibank, υπεύθυνη για τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ από το 2002 δραστηριοποιείται ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ωστόσο, εδώ και μια τετραετία ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου του Δ.Σ. της ΜΚΟ ΕΛΕΠΑΠ, (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων).

Γυναίκας

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα και μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων, εγκεφαλική παράλυση, Νευρομυικές παθήσεις, Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, Εγκεφαλοπάθειες, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Μυελομηνιγγοκήλη, Σκολίωση, και Κύφωση.

4. Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι η αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ενός φορέα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών, προσφέροντας βοήθεια σε εκείνα τα παιδιά και τους νέους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους.

Η εν λόγω Ένωση πέρα από την ψυχολογική και ηθική στήριξη παρέχει και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά. Η κ. Μαρτίνου είναι επίσης αντιπρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» , το οποίο προσφέρει εφ’ όρου ζωής στέγη και εξειδικευμένη φροντίδα σε οικότροφους που εμφανίζουν πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, οι οποίοι έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης.

5. Πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, συσχετιζόταν όλο και περισσότερο με πολυάριθμες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πραγματοποίησε 191 επίσημες επισκέψεις το 1988 και 397 το 1991.

Η πριγκίπισσα απέκτησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τις σοβαρές ασθένειες και για τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία έξω από την παραδοσιακή βασιλική εμπλοκή, συμπεριλαμβανομένων του AIDS και της λέπρας. Σε αναγνώριση των φιλανθρωπικών παρεμβάσεών της, ο Στήβεν Λη, διευθυντής του UK Institute of Charity Fundraising Managers, δήλωσε ότι : «Η συνολική συμμετοχή της στην φιλανθρωπία είναι πιθανότατα πιο σημαντική από ό,τι κάθε άλλου προσώπου τον 20ο αιώνα». Μάλιστα, το Μάιο του 1997, λίγο καιρό πριν πεθάνει, άνοιξε ένα Κέντρο για την Αναπηρία και τις Τέχνες στο Λέισεστερ.

6. Μητέρα Τερέζα

Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας στις 26 Αυγούστου του 1910. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία.

Το 1979 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  «σε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στους δυστυχισμένους ανθρώπους […] τα παιδιά και τους πρόσφυγες». Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ το 1986, καθώς και τα θύματα του σεισμού στην Αρμενία το 1988.

7. Μάντα Παπαδάκου

Η Μάντα Τσαγκιά Παπαδάκου είναι πρόεδρος κα ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης W.I.N. (Women In Need) Hellas για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Η W.I.N. HELLAS δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της προώθησης της ισότητας των φύλων. Μέσω του δικτύου των επιστημονικών συνεργατών της (ψυχολόγων, συμβούλων ψυχικής υγείας, δικηγόρων κ.α.), η W.I.N. HELLAS προσφέρει ψυχο – κοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, στο οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Γυναίκας

Για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, η Μάντα Παπαδάκου έχει τιμηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη (2010) και την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, Ε.Ο.Π.Ε. (2010-2013). Το 2012 τιμήθηκε στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., για το έργο της κατά της ενδοοικογενειακής βίας, με το διεθνές βραβείο AVON Belief Fund.

 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM