Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Πότε και πως καθιερώθηκε (pics)

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως φόρος τιμής και μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. 

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

 

Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η πρώτη τήρηση της "Ημέρας της Γυναίκας", ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας» και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη.

 

 

Το περιστατικό θεωρείται ότι έλαβε χώρα ως ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857.

Όπου εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αυτό βέβαια αμφισβητείται μέχρι σήμερα από μερίδα Αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται ως μύθος.

Παρόλα αυτά, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».

Στη διάρκεια του δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη,

100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) ώστε ναγιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αυτό ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Μια πρακτική που περιελάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Εφόσον οι γυναίκες λοιπόν κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.

Την εποχή εκείνη εορταζόταν, κατά κύριο λόγο, από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ 

Σήμερα, η μέρα είναι επίσημη αργία σε αρκετές χώρες. Το βέβαιο πάντως είναι πως στις περισσότερες χώρες μπορεί να μην είναι αργία αλλά εορτάζεται ευρέως και καθιερωμένα.

Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.

Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών.

Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας.

Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση. Οι ακτιβίστριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέθηκαν ελεύθερες μετά από δεκαπέντε μέρες απεργία πείνας.

Στη χώρα μας, η ισότητα των δυο φύλων θεωρείται δεδομένη, διότι έχουν αλλάξει οι μηχανισμοί καταπίεσης των γυναικών.

Εκτός από το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, παγκοσμίως, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση, είναι ακόμη ένα φλέγον ζήτημα.

 Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

 

Από την στιγμή που υπάρχουν ακόμα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία όπου η θέση των γυναικών παραμένει εξαιρετικά χαμηλά παρά τις όποιες «μεταρρυθμίσεις».

Επίσης, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου κοριτσάκια 12 ετών αναγκάζονται να γεννήσουν το μωρό που προήλθε από βιασμό, αποδεικνύεται πως σαν κοινωνία έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να αποκτήσουν οι γυναίκες την θέση που τους αξίζει στο κόσμο.

Δείτε την παρακάτω gallery για την Ημέρα Της Γυναίκας:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM