Αγίου Βαλεντίνου: Τα πιο περίεργα έθιμα στον κόσμο για την ημέρα των ερωτευμένων (pics)

Αγίου Βαλεντίνου: Η ημέρα των ερωτευμένων έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου.

Είναι η μέρα που οι ερωτευμένοι αναζητούν το τέλειο δώρο για το άλλο τους μισό προκειμένου να τους δείξουν αυτό που νιώθουν.

Τα λουλούδια, τα αρκουδάκια, οι ευχητήριες κάρτες είναι μερικά από αυτά που πρωταγωνιστούν αυτή την ημέρα σε συνδυασμό με ένα ωραίο δείπνο.

Ωστόσο, σε αρκετά μέρη του κόσμου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Ας δούμε αναλυτικά τα πιο περίεργα έθιμα για την ημέρα των ερωτευμένων.

 

 

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία έχουν δυο γιορτές για τους ερωτευμένους. Η μια είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και η άλλη είναι αφιερωμένη στους άντρες. Στις 14 Φεβρουαρίου οι γυναίκες είναι αυτές που προσφέρουν δώρα στους άνδρες και μάλιστα κάτι πολύ συγκεκριμένο… σοκολατάκια!

Μάλιστα, υπάρχουν δύο είδη σοκολάτας, γι’ αυτή την ημέρα. Η «Giri» (που σημαίνει υποχρέωση) είναι η σοκολάτα που προσφέρεται σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους και η «Honmei» (που σημαίνει αγαπημένος) είναι αυτή που προορίζεται για τον σύντροφο κάθε γυναίκας. Οι γιαπωνέζες προτιμούν να φτιάχνουν μόνες τους τη σοκολάτα «Honmei» και οι άντρες τους ανταποδίδουν την ευγνωμοσύνη τους γι’ αυτές και την αγάπη τους, ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 14 Μαρτίου, στη Λευκή Μέρα («White Day), προσφέροντάς τους λευκή σοκολάτα που μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιο άλλο δώρο!

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και γιορτάζουν την ημέρα του έρωτα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όποιος δεν είχε τη χαρά να δώσει ή να λάβει δώρο στις 14 Φεβρουαρίου ή στις 14 Μαρτίου έχει μία τρίτη ευκαιρία να γιορτάσει! Στις 14 Απριλίου, λοιπόν, οι ελεύθεροι και οι ελεύθερες ντύνονται στα μαύρα και πενθούν τη μοναξιά τους -ή μήπως γιορτάζουν την ελευθερία τους;–  τρώγοντας jajangmyeon, ένα πιάτο με νουντλς σε μαύρη σάλτσα φασολιών!

Κίνα

Στην Κίνα τα ερωτευμένα ζευγάρια προσεύχονται στους ναούς για ευτυχία και τη νύχτα αναζητούν στον ουρανό τα άστρα Altair και Vega στην ετήσια συνάντηση των δύο –«καταδικασμένων» να ζούνε χωριστά- ερωτευμένων άστρων, σύμφωνα με τον αρχαίο κινέζικο μύθο. Οι νεαρές ελεύθερες Κινέζες προσφέρουν πεπόνια και άλλα φρούτα στην Zhinu (Vega) και προσεύχονται για να τις βοηθήσει να βρουν έναν καλό σύζυγο και να έχουν μία ευτυχισμένη ζωή. H γιορτή των ερωτευμένων στην Κίνα γιορτάζεται την έβδομη μέρα του έβδομου μήνα, κατά τη διάρκεια του Qixi festival και όχι όπως είθισται στον υπόλοιπο κόσμο, στις 14 Φεβρουαρίου.

Μαλαισία-Σιγκαπούρη

Στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη οι ανύπαντρες γυναίκες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα… εσπεριδοειδή. Συγκεντρώνονται στις όχθες και στις γέφυρες του ποταμού της πόλης και πετούν πορτοκάλια στα οποία έχουν προηγουμένως γράψει το όνομά τους και το τηλέφωνό τους ελπίζοντας πως θα το βρει ο άνδρας των ονείρων τους! Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, στη Μαλαισία, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Ινδία, ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας έχει απαγορευτεί και τιμωρείται με ποινή.

Δανία

Οι Δανοί αντιμετωπίζουν με περισσότερο χιούμορ τη γιορτή των ερωτευμένων. Οι ερωτευμένοι άνδρες στέλνουν ρυθμικά χιουμοριστικά μηνύματα που γράφουν μόνοι τους αποκλειστικά για την αγαπημένη τους, υπογράφοντας «κρυπτογραφημένα». Πιο συγκεκριμένα, σχηματίζοντας το όνομά τους με τελείες πάνω στο χαρτί. Αν η παραλήπτρια μαντέψει ποιος είναι ο αποστολέας τότε δικαιούται ένα πασχαλινό αυγό εκείνη τη χρονιά. Αν όχι, τότε ο αποστολέας μπορεί να πάει και να αποκαλυφθεί «απαιτώντας» εκείνος πια το αυγό του! Βέβαια, με το έθιμο αυτό, που λέγεται Gaekkebrev, δε λείπουν και οι παρεξηγήσεις.

Ηνωμένο Βασίλειο

To πιο «επικίνδυνο» έθιμο της ημέρας για τους νεαρούς βαλεντίνους είναι ότι κάθε δίσεκτο έτος, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι οι γυναίκες αυτές που κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες! Αυτό συμβαίνει κάθε 4 χρόνια.  Στην Ουαλία, το παραδοσιακό δώρο (όχι αποκλειστικά για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου) είναι ένα ξύλινο κουτάλι που είναι διακοσμημένο με καρδιές, λουκέτα, κλειδιά, πέταλα, κόμπους και ένα σωρό άλλους συμβολισμούς! Κατά τα άλλα οι βρετανοί συνηθίζουν να στέλνουν ανώνυμες κάρτες στους συντρόφους τους, ενώ συχνές είναι και οι καταχωρήσεις «αγάπης» σε τοπικές εφημερίδες.

Ιταλία

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο, ωστόσο, υπάρχει μία πόλη που όλοι ντύνονται στα κόκκινα και το γιορτάζουν με τριήμερο γλέντι. Αυτό γίνεται στην Βερόνα, την πόλη όπου, κατά τον Σαίξπηρ, έζησε το πιο διάσημο ερωτευμένο ζευγάρι, σύμβολο της αιώνιας αγάπης, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Με σλόγκαν «αν αγαπάς κάποιον φέρ’ τον στην Βερόνα», η πόλη υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις, ενώ βραβείο απονέμεται στο καλύτερο ερωτικό γράμμα από αυτά που στέλνονται κάθε χρόνο στο fun club της Ιουλιέτας.

Νότια Αφρική

Στη νότια Αφρική η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ημέρα ερωτικών εξομολογήσεων προς τους άνδρες από τις κρυφές τους θαυμάστριες και μάλιστα δημοσίως! Οι γυναίκες καρφιτσώνουν στα μανίκια τους καρδιές με το όνομα του κρυφού τους έρωτα! Το έθιμο αυτό αναβιώνει από την αρχαία Ρώμη και τα Λουπερκάλια, όπως ονομαζόταν η γιορτή, η οποία σύμφωνα με πολλούς συνδέεται και με τον σημερινό εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου.

Φιλανδία-Εσθονία-Βραζιλία

Σε αυτές τις χώρες, ο έρωτας γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο. Εκεί, κανείς δεν αισθάνεται άσχημα την συγκεκριμένη μέρα επειδή δεν έχει ταίρι, γιατί πολύ απλά η 14η Φεβρουαρίου είναι πολύ περισσότερο η γιορτή της αγάπης παρά των ερωτευμένων. Ονομάζεται μάλιστα “Friend’s Day” στην Φιλανδία και την Εσθονία. Το ίδιο ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη διαφορά ότι στη Βραζιλία η lover’s day, όπως ονομάζεται, γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου γιατί η 14η Φεβρουαρίου συμπίπτει πολύ συχνά με το πολύ πιο δημοφιλές καρναβάλι! Στον Καναδά πάλι, τα παιδιά είναι αυτά που προσφέρουν κάρτες αγάπης προς τους φίλους, τους γονείς αλλά και τους δασκάλους τους.