Ποιες είναι οι απαραίτητες γυναικολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα μετά τα 30
«Καλησπέρα σε όλες…
Θέμα: Γυναικολόγος. Υποθέτω ότι οι περισσότερες κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο, τεστ ΠΑΠ κ.λπ. Θέλω να ρωτήσω όμως κάποια πράγματα.
- Ποιες είναι οι γυναικολογικές εξετάσεις ρουτίνας που πρέπει να κάνει μια γυναίκα 30 ετών και άνω;
- Πρέπει να πηγαίνουμε στον γιατρό συγκεκριμένη μέρα του κύκλου μας;
- Τις γράφετε ή απλώς πηγαίνετε στον γυναικολόγο και τις κάνετε;
- Γίνονται κάποιες δωρεάν, αν είσαι ασφαλισμένη, ή πληρώνεις συμμετοχή;
Σας ευχαριστώ πολύ!».
Απαντά ο Φώτιος Ζαχομήτρος, μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος
Αγαπητή αναγνώστρια,
- Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου, επισκόπηση έξω γεννητικών οργάνων, επισκόπηση κόλπου - τραχήλου, αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, διακολπικό και διακοιλιακό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων και κλινική εξέταση μαστού. Επίσης, ακρογωνιαίος λίθος της είναι η λήψη του ιατρικού ιστορικού.
- Η εξέταση καλό είναι να γίνεται τη 2η-3η μέρα μετά την έμμηνο ρύση και χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή ή τοποθέτηση κολπικής κρέμας 48 ώρες πριν. Στην ηλικία των 35 ετών θα πρέπει να γίνει μια μαστογραφία αναφοράς. Αν η γυναίκα είναι στην ηλικία των 40 ετών και άνω, το τεστ Παπ μπορεί να γίνει στο μέσο του κύκλου. Επίσης, από την ηλικία αυτή ξεκινά και ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του μαστού.
- Κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει τον γιατρό της. Μπορεί βέβαια να κάνει το τεστ Παπ σε ένα εργαστήριο, έπειτα από συνταγογράφηση αυτού, αλλά στο τέλος, και αφού έχει συγκεντρώσει όλες τις εξετάσεις, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση από τον γιατρό της.
- Υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί για κάθε ασφαλιστικό ταμείο, με διαφορετικές συμβάσεις σε σχέση με το τι εξέταση καλύπτουν. Δηλαδή, άλλα ταμεία καλύπτουν ολόκληρο το τσεκάπ και άλλα ένα μέρος του μόνο.
Φώτιος Ζαχομήτρος
Μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος
Ακαδημαϊκός υπότροφος Γ' Μ/Γ του ΑΠΘ
Τακτικό μέλος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης