Το τέλος της δυναστείας Ωνάση στο μοιραίο Μπουένος Άιρες

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Νοεμβρίου 1988 όταν ένα τραγικό μαντάτο ολοκλήρωνε την «κατάρα των Ωνάσηδων». Και ερχόταν από τη γη που ο πιο λαμπερός Σμυρνιός έριξε την πρώτη σπορά μιας από τις πιο ισχυρές δυναστείες του κόσμου… Τραγική ειρωνεία.

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Στο Μπουένος Άιρες, η θυγατέρα του και μοναδική του κληρονόμος, ως φυσικό πρόσωπο, η Χριστίνα έκλεινε εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου, στη χώρα του τανγκό, τον κύκλο της δυναστείας. Το νήμα της ζωής της κόπηκε στα 38. Μιας ζωής που κυλούσε μέσα στη χλιδή

– πολλές φορές ταραχώδους. Όχι όμως ευτυχισμένης ζωής. Σήμερα, 32 χρόνια μετά το δραματικό κλείσιμο του κύκλου, όποιος αναζητεί πληροφορίες για τη Χριστίνα πέφτει πάνω στην περιγραφή «επιχειρηματίας - κοσμικός»…

Πίσω από το πέπλο της ισχύος, τα πραγματικά ή προσποιητά χαμόγελα των λαμπερών στιγμών της οικογένειας και από τις… καταδρομικές επιχειρήσεις των ρεπόρτερ της εποχής στον μυθικό, πια, Σκορπιό παραμόνευαν στιγμές βαριά φορτισμένες από θλίψη, ψυχολογική αστάθεια και ατέλειωτη ανασφάλεια. Στιγματισμένη από τον χωρισμό των γονιών της –τον οποίο λέγεται ότι χρέωσε στον πατέρα της κι αυτό δεν το ξεπέρασε ποτέ–, το αδόκητο τέλος της λατρεμένης της μητέρας Τίνας και τον τραγικό θάνατο του αδελφού της Αλέξανδρου, η Χριστίνα προσπαθεί να κατανικήσει τον απροσμέτρητο ανθρώπινο πόνο στον συνδυασμό της κοσμικότητας και, σταδιακά, στα διάφορα ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά χάπια…

Χριστίνα Ωνάση μικρή

Στην πραγματικότητα δεν τα καταφέρνει ποτέ. Οι τέσσερις διαδοχικοί και, όλοι τους, βραχείς σε διάρκεια γάμοι δεν μπόρεσαν σε καμιά περίπτωση να αποτελέσουν αντίβαρο στο ανθρώπινο δράμα που βίωνε. Το 1971 παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ. Ο πατέρας της δεν είδε με καλό μάτι τον γάμο και λέγεται ότι την πίεζε να χωρίσει, πράγμα που συνέβη έπειτα από εννέα μήνες.

Ο γάμος με τον Ανδρεάδη

Ωνάση γάμος

Το 1975 παντρεύτηκε με τον εφοπλιστή Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο του καθηγητή και τραπεζίτη Στρατή Ανδρεάδη, με τον οποίο χώρισε ύστερα από 14 μήνες. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε, τρίτη φορά, με τον Ρώσο Σεργκέι Καούζοφ, στέλεχος σε κρατική εταιρεία της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ένας γάμος που όσοι έζησαν τα γεγονότα έλεγαν πως είναι αταίριαστος και κράτησε μόλις έναν χρόνο.

Ο Γάλλος κληρονόμος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας

Ωνάση νύφη

Το 1984 στην καρδιά της μπήκε ο κατά τρία χρόνια μικρότερός της Γάλλος επιχειρηματίας Τιερί Ρουσέλ, κληρονόμος της ομώνυμης γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση, που ήρθε στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου 1985. Το ζευγάρι χώρισε τρία χρόνια αργότερα, όταν η Χριστίνα ανακάλυψε ότι ο Τιερί την απατούσε και είχε αποκτήσει παιδί με τη Σουηδέζα μοντέλα Γκάμπι Λάντχαγκε.

Μετά από αυτό η Χριστίνα εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή, αφού διατηρούσε και την αργεντίνικη υπηκοότητα, αλλά οι γκρίζες στιγμές που την ακολούθησαν και στις όχθες του Λα Πλάτα δεν έλειπαν από τη ζωή της.

Στις 19 Νοεμβρίου 1988 βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς κατοικίας της στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Η σορός της μεταφέρθηκε και τάφηκε στον Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Ωνάση, δίπλα στον αδελφό της και τον πατέρα της. Εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για τον πέμπτο της γάμο με τον Χόρχε Τσολμεκτσόγλου, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: